Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ. "Βόμβα" 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά NTOMINO EΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

"Βόμβα" 1,3 δισ. ευρώ στην αγοράΩς η μοναδική λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου Μαρινόπουλου υπήρξε η υπαγωγή προς ένταξη στο άρθρο 99 που θα εκδικαστεί την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δικαστικές πηγές στο zougla.gr. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αφού έσπασαν τον κλοιό των security, περίπου 50 άτομα εισήλθαν στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στον Άλιμο, φθάνοντας μέχρι την είσοδο Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση.
Αφού έσπασαν τον κλοιό των security, περίπου 50 άτομα εισήλθαν στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στον Άλιμο, φθάνοντας μέχρι την είσοδο Ουσιαστικά, το σχέδιο εξυγίανσης του «γίγαντα» του λιανεμπορίου προβλέπει την εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας, ύψους 1,324 δισ. ευρώ, σε βάθος 15ετίας. Ακόμη μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που επιδιώκεται να εγκριθεί από τη Δικαιοσύνη, η Μαρινόπουλος επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη. Πάντως, έως και την 1η Ιουλίου, η Μαρινόπουλος έχει εξασφαλίσει την προσωρινή διαταγή βάσει της οποίας χαίρει προστασίας έναντι αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
 Αγωνία στην αγορά Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία στην αγορά για την τύχη της «Μαρινόπουλος» είναι μεγάλη λόγω τουΗ Μαρινόπουλος επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της μεγέθους, αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει ενδεχόμενη κατάρρευση στο σύνολο του λιανεμπορίου. Eνδεχόμενη κατάρρευση του Ομίλου θα είναι ιδιαίτερα τοξική για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Εξάλλου, η Μαρινόπουλος βρίσκεται υπό τον κλοιό των περίπου 2.500-3.000 πιστωτών- προμηθευτών της, ενώ χρωστά, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται εκτεθειμένες με σημαντικά δάνεια προς τη Μαρινόπουλος, ενώ έχουν προσυμφωνήσει την επαναχρηματοδότηση της εταιρείας με ποσό που σύμφωνα με την ίδια θα ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 200 εκατ. ευρώ.
 Αυτό όταν πολλοί περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρξει λύση με τον «Σκλαβενίτη» που θα έπαιζε τον ρόλο του «λευκού ιππότη», όπως έγινε στην περίπτωση του «Βερόπουλου» με την METRO της οικογένειας Παντελιάδη. Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Σκλαβενίτη, ήταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι όροι θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικοί από την πλευρά Σκλαβενίτη, η οποία φαίνεται πως θέλει αυξημένες διασφαλίσεις για να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο και μια τέτοια ευθύνη σε αυτή τη συγκυρία.
 Η βύθιση της ιστορικής αλυσίδας βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour το 2013, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό. Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls και τη δραματική επιδείνωση της κατανάλωσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αναστραφεί η αρνητική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου