Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΔΙΕΘΝΗ. Βενεζουέλα: Στο χείλος της έκρηξης....

Βενεζουέλα: Στο χείλος της έκρηξηςΗ Βενεζουέλα μοιάζει να βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης: η χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. «Γνωρίζουμε ότι έρχεται κρίση» δήλωσε μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η «Washington Post».
 Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης» τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, δηλώνοντας ότι θα ισχύσει για 90 ημέρες και δεν θα επεκταθεί μέχρι το 2017.
 Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα και επεκτείνει την ισχύ της «κατάστασης έκτακτης οικονομικής ανάγκης» που βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα του Ιανουαρίου και έληγε το Σάββατο. Ωστόσο, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων την επόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση αυτού που καταγγέλλει, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ως «εξωτερική απειλή» και βάσει της οποίας δικαιολογεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 Ο στρατός της Βενεζουέλας δημοσίευσε το Σάββατο ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά «τη συστηματική εκστρατεία που συνίσταται στην ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό (εκστρατεία) απαξίωσης και πρόκλησης». Ο Νικολάς Μαδούρο διέταξε επίσης την κατάσχεση «των οδηγημένων σε παράλυση από την μπουρζουαζία» βιομηχανικών μονάδων και τη φυλάκιση των επιχειρηματιών που κατηγορούνται ότι «σαμποτάρουν τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου