Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία...

Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ.ευρώ που θα λάβει η Τουρκία ως βοήθεια, κυρίως σε δομές που σχετίζονται με την Υγεία «Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των 28 μελών της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. «Σήμερα στο Συμβούλιο είχαμε μια κοινή απόφαση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.
 Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε η κυρία Μέρκελ εξηγώντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν παράλληλα οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών. «Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες, όπως να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα θα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά», παραδέχθηκε η κυρία Μέρκελ τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το βάρος της σημερινής συμφωνίας. Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό «που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία». «Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά.
 Θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία την δράση των παράνομων διακινητών. Πιστεύουμε πως πραγματικά θα καταφέρουμε ακόμη ένα χτύπημα, θα μπορέσουμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών», είπε η κυρία Μέρκελ. Από 20 Μαρτίου όσοι πρόσφυγες παίνουν στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία Συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή τη διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοινώνοντας πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου του 2016, δηλαδή από τη μεθαυριαή Κυριακή.
 Για τους Σύρους η κυρία Μέρκελ εξήγησε πως για όσους επιστρέφονται, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε κράτη γειτονικά με τη Συρία. Όμως τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το σχέδιο μετεγκατάστασης, προσθέτοντας ότι αν το μοντέλο δεν λειτουργήσει θα πρέπει να βρουν ένα άλλο.
 «Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια και υπογράμμισε: «Όσον αφορά στα 3 δισ. που θα δοθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, θα επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους και συμφωνήσαμε ότι θα δοθούν κυρίως σε δομές που σχετίζονται με την Υγεία». «Για το Κεφάλαιο 17 έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίξει επίσης το κεφάλαιο 33 και θα συζητηθεί και το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου