Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ. Προς ολοκληρωτικό πόλεμο Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ - ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ - ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

Προς ολοκληρωτικό πόλεμοΠαγκόσμια αγωνία προκαλούν οι πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού «μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο», όπως προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιτέθηκε απροκάλυπτα, για πρώτη φορά, από το έδαφός της κατά του συριακού στρατού που προελαύνει στα βόρεια της χώρας, καθώς και Κούρδων μαχητών. Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο μια "παύση" των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι.
 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση. Σύμφωνα με αναλυτές οι πιθανότητες επιτυχίας του ειρηνευτικού σχεδίου είναι ελάχιστες, ενώ οι προειδοποιήσεις της ρωσο-συριακής πλευράς για χερσαίες εισβολές στη χώρα, σαφείς... Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μεντβέντεφ τόνισε: "Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν". Αντιθέτως, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.
 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, όμως η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να στείλει δικές της δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. "Να σας επαναλάβω ότι κανέναν δεν συμφέρει ένας νέος πόλεμος και μια χερσαία επιχείρηση είναι ένας ολοκληρωτικός, μακρόχρονος πόλεμος", τόνισε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. "Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό. Τονίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη επειδή αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία", πρόσθεσε. Η τουρκική επιθετικότητα δυναμιτίζει την κατάσταση H Τουρκία όμως εμφανίστηκε να τορπιλίζει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, επιδιώκοντας να συμμετάσχει -με πρωταγωνιστικό ρόλο- στις διαπραγματεύσεις.
 Το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων μαχητών και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων μέσα σε συριακό έδαφος, λες και θέλει να αποτρέψει την απελευθέρωση της βόρειας Συρίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Με τις εξελίξεις αυτές η συριακή κρίση παίρνει νέα διάσταση, μια και παρά τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για ειρηνική επίλυση, σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται δυναμικά χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία (στενοί σύμμαχοι ωστόσο των ΗΠΑ και οι δύο), που επιθυμούν να εισβάλουν στη Συρία.

1 σχόλιο: