Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΜΟΥΣΙΚΗ. Αρβανιτάκη & Πορτοκάλογλου: Η ώρα του «Βοτανικού»

http://cdn.e-radio.gr/repository/2015/arvanitakiportokaloglou.jpgΜε Ελευθερία και Πορτοκάλογλου θα πορευτεί φέτος ο Βοτανικός Live Stage από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου ( και για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων) συνάντηση που μοιάζει σε μας σχεδόν αυτονόητη- όσοι τουλάχιστον γνωρίζουμε τις βασικές τους τις ….τροχιές, από τότε που ξεκίνησαν. Ακόμη και εκείνο το ενσταντανέ που ανέβηκε στο facebook το καλοκαίρι και τους δείχνει να χαμογελούν πάνω από το νέο της δίσκο «9+1 Ιστορίες» ( ο Πορτοκάλογλου τής έδωσε το ωραιότατο «καταστροφή και ελπίδα»), μοιάζει λιγάκι σαν επανασύνδεση παλιών συμμαθητών , που ναι μεν πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε παράλληλες πορείες, πάντα όμως υπήρχε μια κοινή βάση να τους ενώνει… Ελευθερία και Πορτοκάλογλου δυο από τα πιο φωτεινά πρόσωπα των αρχών του ΄80 , η μεταπολιτευτική γενιά που μπήκε με φόρα στα πράγματα ίσως για να διεκδικήσει (και για μας) το χαμένο χρόνο.
 Το 1982 που κυκλοφόρησε ο δίσκος των ΦΑΤΜΕ, εκείνη ήταν το κορίτσι που τραγουδούσε την «Ζεχρά» με την «Οπισθοδρομική Κομπανία» , έχοντας πάρει ήδη το …χρίσμα από τον «πάτερα» Σαββόπουλο . Γιατί ήταν εκείνος που τη σεζόν ‘80-‘81 μας σύστησε τη νέα «κομπανία» (και την Ελευθερία) καλώντας τους στο «Γιγανταιώρημα» του, στην Πλάκα. Ρεμπετάδικα και Σαββόπουλο, η «οπισθοδρομική κομπανία», Τάσο Φαληρέα (παραγωγός τότε στην ΕΜΙ) και ροκ στέκια, οι Φατμέ. Μπορεί σήμερα όλα αυτά να μοιάζουν κάπως «αστεία», όμως τα «στρατόπεδα» τότε είχαν σαφή στεγανά, το κοινό ήταν χωρισμένο σε «ροκάδες» ή «καρεκλάδες» και το ρεμπέτικο/λαΐκό που έφερναν στο φως -με μια άλλη ματιά σίγουρα- κομπανίες σαν την «οπισθοδρομική» έβαζε ένα τρίτο πόλο στο τραπέζι, έναν πόλο που σιγά –σιγά και με την επιρροή του Σαββόπουλου (κυρίως) θα σήμαινε τον ερχομό μιας νέας εποχής που θα μαλάκωνε τις διαχωριστικές γραμμές. Κάπως έτσι πορεύτηκε και ο ροκάς Πορτοκάλογλου.
Ήδη από τον τρίτο του δίσκο ως Φατμέ («Ρίσκο») και κυρίως από τον τέταρτο («Βγαίνουμε από το Τούνελ», 1986 ) όπου συμμετείχε σε ένα τραγούδι και η Χάρις Αλεξίου , ο Πορτοκάλογλου προσπαθεί να φτιάξει ένα μεικτό ήχο, λαϊκό και ταυτόχρονα ηλεκτρικό, μια πορεία που θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη στη συνέχεια. Απ’ αυτή την άποψη, λοιπόν, μοιάζει μάλλον παιχνίδι της τύχης που όλα αυτά τα χρόνια Πορτοκάλογλου και Ελευθερία δεν έβαλαν επί τάπητος ένα κοινό πρόγραμμα (αν και στη σκηνή έχουν συνυπάρξει όπως λόγου χάριν το 2013 στο Ηρώδειο στη συναυλία «Πες μου μια λέξη» ). Όσα, όμως, δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή. Τα χρυσά παιδιά των 80ς μεγάλωσαν, εμείς μεγαλώσαμε μαζί τους και, ναι, έφτασε η ώρα. Η ώρα του Βοτανικού….
 Επιμέλεια Προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λήδα Ρουμάνη Ενορχηστρώσεις: Νίκος Πορτοκάλογλου, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης Μουσικοί: Χρήστος Αλεξάκης : πλήκτρα, τρομπόνι Γιώργος Γεωργιάδης: μπάσο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο-πλήκτρα Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι, λαούτο, λάφτα Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο, κλασσική κιθάρα Χάρη Ποντίδα Info 27 Νοεμβρίου 2015 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ Live Stage, Κασσάνδρας 19 (Ιερά οδός και Σπ.Πάτση), Βοτανικός Ώρα έναρξης: 22:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου