Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΕΥΡΩΠΗ. Επεισόδια στο Παρίσι ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ 100 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Επεισόδια ξέσπασαν στο μεσημέρι της Κυριακής κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τη σχετική διεθνή διάσκεψη που ξεκινά αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε 100 συλλήψεις ατόμων που κατείχαν «ύποπτα αντικείμενα» έχει προχωρήσει η αστυνομία, ενώ ο αρχηγός της επισήμανε ότι έχουν αναγνωριστεί 200-300 άτομα που παραβίασαν την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων.
 Νωρίτερα στην ίδια πλατεία ακτιβιστές είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα, άλλοι εναπόθεσαν εκεί τουλάχιστον τα... παπούτσια τους -αφού δεν τους επετράπη να συγκεντρωθούν στο σημείο-, ενώ αργότερα ξεκίνησαν οδομαχίες σε παρακείμενο δρόμο, μεταξύ περίπου 200 διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Πορεία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι, παραμονή της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, απαγορεύτηκε από την αστυνομία λόγω του ειδικού καθεστώτος ασφαλείας που ισχύει για την πόλη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
 Ανάμεσα στους κατόχους των παπουτσιών που πλημμύρισαν την πλατεία, ως απάντηση στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων, βρίσκεται ο πάπας Φραγκίσκος, η σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Επικαλούμενη την κατάσταση συναγερμού, η αστυνομία επέβαλε επίσης κατ' οίκον περιορισμό σε 24 οικολόγους ακτιβιστές πριν από τη διάσκεψη, με τη δικαιολογία πως ήταν ύποπτοι για οργάνωση βίαιων διαμαρτυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου