Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ...Ομόφωνη συμφωνία για Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής: Τέλος η αγωνία, τι αποφάσισαν οι θεσμοί

Επετεύχθη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πολυπόθητη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter. «Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης κατέληξε ομόφωνα σε συμφωνία. Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση», ανέφερε στη σχετική του ανάρτηση. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τουσκ έκανε πιο λεπτομερείς δηλώσεις για τη φύση της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι προβλέπει αυστηρούς όρους και άμεση χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.
 Το Eurogroup, όπως είπε, θα προωθήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και οι υπουργοί θα συζητήσουν πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα για τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες. «Τη λεγόμενη γεφύρωση», πρόσθεσε. «Σήμερα είχαμε μόνο έναν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε» ανέφερε, κάνοντας λογοπαίγνιο για aGreekment. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η συμφωνία βοηθά στην αποφυγή κοινωνικών και πολιτικών αρνητικών συνεπειών και δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ξαναμπεί σε σωστή τροχιά με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαιρέτισε «την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας» που βοηθά να επανέλθει η εμπιστοσύνη ανάμεα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
 Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συμφωνία επίπονη, λέγοντας ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος αλλά τελικά επετεύχθη. Δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για την ανάπτυξη. Όπως είπε, είναι ευτυχής που έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ
. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι σήμερα, την Τρίτη και την Τετάρτη καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τη συμφωνία και νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μια σειρά από προαπαιτούμενα. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, ώστε να δοθεί σήμα να εκκινήσουν οι ανάλογες διαδικασίες στα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια. «Αφού τα θέματα αυτά θα έχουν αντιμετωπιστεί σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων θα έχουμε επίσημη απόφαση από ESM για να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου