Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Μαρτύριο 17 ωρών στις Βρυξέλλες “ΑΓΚΑΘΙΑ” ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Μαρτύριο 17 ωρών στις Βρυξέλλες Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015, 09:00 7 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές ζητούν γη και ύδωρ προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και να δώσουν το ελεύθερο στον Μάριο Ντράγκι να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές ζητούν γη και ύδωρ προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και να δώσουν το ελεύθερο στον Μάριο Ντράγκι να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημαΗ Σύνοδος Κορυφής εξελίχτηκε σε… διελκυστίνδα υπομονής, με καλά πληροφορημένες πηγές να κάνουν λόγο για οριακές καταστάσεις. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, εντάσεις, πολύωρες διακοπές και τέσσερα τετ α τετ Μέρκελ, Τσίπρα, Ολάντ και Τουσκ αποτυπώνουν το κλίμα που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες. Με το σενάριο του Grexit να αιωρείται για αρκετές ώρες στην ατμόσφαιρα έως ότου να φύγει τελικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη γερμανική Bild να υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, τύπου Παπαδήμου, προκειμένου να στηρίξει το νέο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με απίστευτες πιέσεις.
 Παρά τη στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και αρκετών άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η δυσπιστία παραμένει έντονη όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Η απώλεια της δεδηλωμένης στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν εγγυήσεις για να δώσουν νέα δανεικά. Ειδικότερα, στέλνουν το μήνυμα στην Αθήνα πως πρέπει να προβεί άμεσα σε πράξεις, ήτοι ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πρόοδος, κάτι το οποίο, βεβαίως, ενδέχεται να προσκρούσει στις έντονες αντιδράσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος σημείωσε: «Ως εδώ», θέτοντας ως όριο υποχώρησης τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, όπως διατυπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι στέλνουν το μήνυμα στην Αθήνα πως πρέπει να προβεί άμεσα σε πράξεις, ήτοι ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πρόοδος (επίτευξη συμφωνίας, χορήγηση ρευστότητας) Παράλληλα, οι πιστωτές ζητούν τη δημιουργία ενός φορέα στο εξωτερικό, το οποίο θα διαχειρίζεται αρκετά από τα «ασημικά» του ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση αυτή απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ, σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο είναι ένα από τα δύο «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016). Πηγές στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν εκ νέου το πρωί της Δευτέρας ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Ταμείου, το οποίο θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (προοπτική νέας αναδιάρθρωσης χρέους, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με επιπλέον μείωση επιτοκίων, με περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων και με επιμήκυνση αποπληρωμής). Ζητείται ρευστότητα Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει μια πολιτική δήλωση που θα λύνει τα χέρια της ΕΚΤ να χορηγήσει κεφάλαια μέσω του ELA στο τραπεζικό σύστημα, απομακρύνοντας έτσι τον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης.
 Ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει πρόσφατα ότι η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα μπορεί να συνεχιστεί μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας, εφόσον υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζώνΠληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, τόσο βραχυπρόθεσμα (επόμενες εβδομάδες) όσο και μεσοπρόθεσμα (ορίζοντας τριετίας), έχουν καλλιεργηθεί σε σημαντικό βαθμό.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του τρίτου προγράμματος στήριξης, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ. Ωστόσο, για να εκταμιευτούν τα χρήματα αυτά, απαιτείται η έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν αυτών των κεφαλαίων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), καθώς και το ενδεχόμενο σύναψης βραχυπρόθεσμων διμερών δανείων με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
 Τα 12 προαπαιτούμενα Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η δυσπιστία των Ευρωπαίων για το αν μπορεί η Ελλάδα να υλοποιήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις παραμένει έντονη. Αρκετές χώρες ζητούν τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και την ψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα ως ένδειξη καλής θέλησης. Στη λίστα αυτών των... προαπαιτούμενων βρίσκονται:
 1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
 2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
 3. Βιώσιμη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
 4. Υιοθέτηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας
 5. Διαφύλαξη της ανεξάρτητης λειτουργίας της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)
 6. Πλήρης εφαρμογή του περιορισμού των δαπανών
 7. Ανάκαμψη και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με βάση την οδηγία του BRRD
 8. Ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης (ΑΔΜΗΕ)
 9. Ανάληψη δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
 10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
 11. Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης
 12. Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα Ενστάσεις για τις μονομερείς ενέργειες Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και που, σύμφωνα με την άποψη της Χάγης, βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Όσον αφορά στις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων από τον συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου