Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ. Ισχυρός σεισμός στη Λίμνη Ευβοίας...

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09 τα ξημερώματα της Τρίτης στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα βορειο-βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Tο εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός χαρακτηρίζεται επιφανειακός. Το επίκεντρο του σεισμού, όπως ενημερώνει το Ινστιτούτο, είναι μεταξύ Μαλεσίνας και Εύβοιας, σε υποθαλάσσιο χώρο. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πάρα πολλές περιοχές, όπως στην Αθήνα, στη Λαμία αλλά και στην Κόρινθο. Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Χουλιάρας:
 «Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό» Ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός. Παράλληλα, σημείωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται και ότι δεν είναι σίγουρος πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ακούστε τι δήλωσε: Α. Tσελέντης: «Παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο» Το zougla.gr μίλησε και με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο οποίος ανέφερε ότι προς το παρόν το φαινόμενο παρακολουθείται στενά. Παράλληλα, επισήμανε ότι κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Εύχομαι ο σεισμός αυτός να ήταν ο κύριος και να μη γίνει άλλος, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί εδώ και λίγο καιρό είχαμε την εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ ότι στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός. Είχαμε σε κατάσταση ετοιμότητας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
 Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται. Περιμένουμε και παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο» δηλώνει. Π. Καρύδης: «Τέτοιοι σεισμοί έχουν τη δυνατότητα να προξενήσουν ζημιές» Ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης εξήγησε στο zougla.gr για ποιο λόγο ο σεισμός αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Όπως είπε, σημαντικό ρόλο παίζει το έδαφος στο οποίο βρίσκεται ο παρατηρητής την ώρα του φαινομένου. «Ο σεισμός αυτός έχει επιπτώσεις αναμενόμενες, διότι σε αυτήν την απόσταση και με αυτό το μέγεθος έχει τη δυνατότητα να προξενήσει ζημιές σε κτήρια. Γίνεται ιδιαίτερα αισθητός σε υψηλούς ορόφους, σε εύκαμπτα κτήρια. » Ανάλογα το πού βρίσκεται ο παρατηρητής, όταν είναι σε μια ακτίνα περί τα 10-12χλμ. από το επίκεντρο, αισθάνεται πρώτα μια πολύ έντονη κατακόρυφη συνιστώσα. Στη συνέχεια αρχίζουν οι δονήσεις. Το πόσο έντονη θα γίνει αυτή η δόνηση από τον παρατηρητή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κτηρίου και του εδάφους.
 Αν είναι σε μαλακό έδαφος, τότε η δόνηση γίνεται περισσότερο αισθητή σε σχέση με σκληρά εδάφη» επισημαίνει ο καθηγητής. Ε. Λέκκας: «Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθεί το φαινόμενο» Ο δρ Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα: «Η δόνηση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Εύβοια, στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στο Λεκανοπέδιο. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου». Συνεχής σεισμική δραστηριότητα Οι σεισμοί πάντως γύρω από το επίκεντρο συνεχίζονται.
 Μέχρι αυτήν την ώρα είναι αρκετοί και το μέγεθός τους φθάνει ακόμα και τα 3,4 Ρίχτερ. (Συνεχείς σεισμοί γύρω από το επίκεντρο) Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας Κάτοικοι της Χαλκίδας επικοινωνούν συνεχώς με το zougla.gr και αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός. «Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας, έτριζαν τα πάντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το zougla.gr επικοινώνησε με τα Αστυνομικά Τμήματα του Λουτρακίου και της Λίμνης Ευβοίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Το ίδιο επιβεβαίωσαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας και ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νομού. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να παρακολουθήσετε τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη τη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου