Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ.Τελεσίγραφο 48 ωρών ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Προθεσμία 48 ωρών δίνουν οι δανειστές στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο, μια αντιπρόταση, που θα αμβλύνει τις διαφορές των δύο πλευρών και θα οδηγήσει σε συμφωνία. Αυτό που ζητείται ουσιαστικά είναι η κατάθεση μιας νέας πρότασης που θα είναι πιο κοντά στο κείμενο της πρότασης Γιούνκερ και η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από τη μεριά της, η Αθήνα, προκειμένου να «μετριαστεί» η πρόταση των θεσμών, αναζητεί ισοδύναμα, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο, όπως διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
 Στις Βρυξέλλες κυβερνητικά στελέχη για συνέχιση των διαβουλεύσεωνΤη Δευτέρα μετέβησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γ. Χουλιαράκης, προκειμένου να συνεχίσουν τις επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, ενώ και η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των διαβουλεύσεων. Όπως ανέφερε σε άτυπη ενημέρωση το Μαξίμου, «ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,
 Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016». «Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες» δήλωσε ηεκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου» είπε η εκπρόσωπος του επιτρόπου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς.
 Οι Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος βρίσκονται στις Βρυξέλλες εξουσιοδοτημένοι από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους. Πηγές της Κομισιόν σημείωναν ότι από τη μεριά τους είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και πάλι τις συναντήσεις ανά πάσα στιγμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, ώστε να απαλειφθούν από το κείμενο των θεσμών μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η ένταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλό φορολογικό συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου