Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ..Λιπαρές τροφές που αγαπούν την καρδιά μας! Απο τον βοτανολογο ΝΙΩΤΗ...

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα λιπαρά μπορούν να είναι σύμμαχοι για μια καλή υγεία; Ότι υπάρχουν τρόφιμα που πάνω από 20% της σύστασής τους αποτελούν οι λιπαρές ουσίες και ταυτόχρονα ενισχύουν την καρδιακή σας ευρωστία; Κι όμως! Υπάρχουν λιπαρές τροφές που «αγαπούν» την καρδιά σας, καθώς φαίνεται πως η συστηματική κατανάλωσή τους προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πώς είναι δυνατόν μια τροφή πλούσια σε λίπος να διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας;
Το μυστικό βρίσκεται στην ποιότητα! Γνωριμία με τις κατηγορίες λιπαρών… Μιας και δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα λιπαρά στο ίδιο καζάνι, αρχικά θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Απ’ τη μία, λοιπόν, υπάρχουν τα λιπαρά της τροφής, η κατανάλωση των οποίων σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Αναφερόμαστε στα λεγόμενα κορεσμένα και trans. Από την άλλη μεριά, τα τρόφιμα περιέχουν και άλλα είδη λιπαρών, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με υγεία και ευεξία. Με ποιoν τρόπο; Δρώντας κυρίως καρδιοπροστατευτικά, αλλά και με διάφορους άλλους μηχανισμούς! Αναφερόμαστε στα πολυσυζητημένα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και στις φυτικές στερόλες, τα «καλά» λιπαρά των τροφίμων.
Λιπαρές τροφές που αγαπούν την καρδιά μας! Ξηροί καρποί: Οι καρποί της καρδιάς… Παρόλο που συχνά αποφεύγονται, λόγω των θερμίδων που προσδίδουν, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο! Λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν, θεωρούνται τροφή-θησαυρός, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται πως σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων. Μάλιστα, από τις πιο πρόσφατες έρευνες ενθαρρύνεται η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας ανάλατων ξηρών καρπών, καθώς φαίνεται πως επιδρούν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νόσων, συνεισφέροντας στη μακροζωία!

1 σχόλιο: