Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: Πρεμιέρα για τις εξετάσεις σε όλα τα Λύκεια με το μάθημα της Έκθεσης

Ανοίγει η αυλαία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις με χιλιάδες υποψηφίους να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία εξέτασης Μίκα Κοντορούση Μάϊος 17 2015 23:40 Εν μέσω "υπουργικού διχασμού" και με το νομοσχέδιο που "σερβίρει" σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να τίθεται σε εφαρμογή το 2016, ανοίγει η αυλαία των φετινών Πανελληνίων αύριο Δευτέρα σε όλα τα Ενιαία και Εσπερινά Λύκεια της χώρας. Με την αγωνία στο απόγειο και με την προσπάθεια χιλιάδων μαθητών να έχει φτάσει μία ανάσα πριν το τέλος, οι Πανελλήνιες φέτος θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες για την πλειοψηφία των υποψηφίων.
 Ο μηχανισμός του υπουργείο Παιδείας δηλώνει "πανέτοιμος", τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για τη διενέργεια των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της απρόσκοπτης μετάδοσης των θεμάτων, της μετέπειτα μετάδοσης της βαθμολογίας, της ασφαλείας των ψηφιακών συστημάτων, καθώς και προκειμένου να επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό τυχόν απαιτηθεί. Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
 Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το NEWS 247 σάς έχει ήδη παρουσιάσει τα Do's και τα Don'ts των διατροφικών συνηθειών εν μέσω άγχους και συνθηκών πίεσης, ενώ λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εξετάσεις μπορείτε να ρίξετε μία τελευταία ματιά σε έξυπνα tips για τη σωστή επιλογή σχολών και τα σταθερά θεμέλια, πάνω στα οποία χτίζεται η επαγγελματική σταδιοδρομία (από τον εκπαιδευτικό αναλυτή Κώστα Θεριανό).
 Το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις "είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους". Εξάλλου, το υπουργείο, μέσω της ανακοίνωσής του, συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων.
 Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μηχανογραφικό δελτίο Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2015 αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ (www.minedu.gov.gr) στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ-Α΄. Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Διαδικασία του 10% χωρίς νέα εξέταση Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% (αν και στο τραπέζι έχει ήδη πέσει η κατάργησή του μέτρου) των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Υπενθυμίζεται ότι - δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2013 και 60% για το 2014). - όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Υπενθύμιση προγράμματος
 Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουμε ξανά στους υποψηφίους: - να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους. - να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους. - κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων στο συνημμένο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου