Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΣ ΣΕΦ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ. Συνταγή της ημέρας: Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι και σπιτική σκορδαλιά

mpakaliarosΤραγανός και πεντανόστιμος μπακαλιάρος!
Συνοδεύστε τον με μια μεγάλη κουταλιά σκορδαλιά. Διαβάστε τη συνταγή για τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Mερίδες: 4 Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Υλικά συνταγής: 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο 1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα 1 αυγό αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι),
 κοσκινισμένο λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός) πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τη σκορδαλιά: 6-7 πατάτες 4-5 σκελίδες σκόρδο 1/2 λεμόνι (χυμός) 3 κ.σ. Κόκκινο Ξίδι Καλαμάτας Kalamata Papadimitriou 1½ φλ. τσαγιού (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο αλάτι 1 αβγό (βιολογικό) παντζάρια σαλάτα για το σερβίρισμα Εκτέλεση 1
 Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει).
Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζουμε), το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
 2. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο, ούτε σφιχτό ούτε αραιό. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.
 3. Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω. Για τη σκορδαλιά:
 1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ.
 2. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.
 3. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου