Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Εκβιάζει ξανά ο Σόιμπλε: «Χάθηκε η εμπιστοσύνη, θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

Επανήλθε στη σκληρή ρητορική και τις απειλές έναντι της Ελλάδας η Γερμανία, από την οποία κατά το τελευταίο 24ωρο γίνονται προκλητικότατες δηλώσεις από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα. Το θέμα ξεκίνησε και πάλι από το γερμανό υπουργό Οικονομικών. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είπε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει έγκαιρα τις οφειλές της προς τους διεθνείς πιστωτές θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός. Ο Σόιμπλε προχώρησε στις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι εξετάζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών αυτών. «Αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα»,
 είπε ορθά κοφτά ο Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον. Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συνεχίζοντας τις προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις, είπε ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί. «Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον.
 Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει» τόνισε. Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα». Παράλληλα γερμανικές κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία, απειλώντας πως «θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, εάν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως «είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εάν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν. Εάν ένα μέλος «σπάει» συστηματικά τους κανόνες και τις συμφωνίες, το κόστος για την Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εάν είναι να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης συνολικά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη χρεοκοπία», όπως μετέδωσε το Mega. «Χάθηκε η εμπιστοσύνη» Το απόγευμα της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ήρθε να προσθέσει στο αρνητικό κλίμα που προκαλούν οι δηλώσεις Σόιμπλε, λέγοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης. Μάλιστα, ο κ. Γιέγκερ είπε ότι ο Γ. Βαρουφάκης έχει κάνει τόσα πολλά σχόλια «που είναι δύσκολο να κρατήσουμε τον λογαριασμό». Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, στο οποίο αναφέρθηκε ο Β. Σόιμπλε είπε ότι ο γερμανός υπουργός εννοεί αυτά που λέει και ότι δεν πρόκειται για απειλή. «Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» είπε και σημείωσε: «Ο Σόιμπλε εννοεί αυτά που λέει. Δεν απειλεί.
 Περιγράφει μια κατάσταση. Το εννοεί». Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Βαρουφάκης για το εάν η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τόνισε ότι είναι ασυνήθιστο για μία ευρωπαϊκή χώρα να κατακρίνει άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι το Βερολίνο στηρίζει τις δύο αυτές χώρες και τα βήματα που έχουν κάνει. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες. Α. Μέρκελ: Η Ελλάδα να εξειδικεύσει τις προτάσεις της Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους εταίρους της ότι θα προχωρήσει, σε αντάλλαγμα για την τετράμηνη παράταση, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
 «Τώρα χρειάζεται η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων» είπε στη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο προσθέτοντας ότι η παράταση μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου