Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Το φάντασμα της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα: Αγώνας μέχρι τελικής πτώσης

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βρει 3,5 δισ. που χρειάζεται μέσα στον Μάρτιο προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό ζητά- αναγκάζει ασφαλιστικά ταμεία, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου να στείλουν τα αποθεματικούς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να έχει πρόσβαση για να πληρώσει τους δανειστές.
 Η υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δίνει τη δυνατότητα ώστε τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ να αξιοποιηθούν ως εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αυτόν τον μήνα. Η επιπλέον ρευστότητα που διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης των Ελλήνων αγροτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στο ποσό των 200-300 εκατ. Πληρωμές
 Με αυτήν την απόφαση, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ -που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων αγροτών- μεταφέρονται σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν τα χρειαστεί ξανά ο φορέας για πληρωμή δικαιούχων, θα μπορεί να τα ζητήσει και να τα λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος άμεσα, εντός δύο ημερών και «χωρίς περαιτέρω όχληση». Η πρακτική αυτή αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλους κρατικούς φορείς. Το Δημόσιο χρειάζεται για τον Μάρτιο το ποσό των 3,545 δισ., με το «μαρτύριο» να ξεκινά σήμερα, όπου το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 80 εκατ. σε ομολογιούχους που έμεινα εκτός PSI, και συνεχίζεται την Παρασκευή, όπου το Δημόσιο καλείται να πληρώσει 310 εκατ. στο ΔΝΤ και να καλύψει την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ.
 Από αυτά περίπου τα 525 εκατ. θα τα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες, ως αναχρηματοδότηση των εντόκων που ήδη έχουν. Μένει όμως ένα ποσό 875 εκατ. που έχουν ξένες τράπεζες και προφανώς δεν θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Ακολουθούν πληρωμές 350 εκατ, στις 13 Μαρτίου προς το ΔΝΤ και έκδοση τρίμηνων εντόκων 1,6 δισ. Σε αυτά τα έντοκα όπως και στην έκδοση της 20ής Μαρτίου ύψους 1,6 δισ. δεν τίθεται θέμα, αφού τα έχουν ήδη οι ελληνικές τράπεζες και απλά θα τα αναχρηματοδοτήσουν.
Υπολείπονται, όμως, άλλες δύο πληρωμές προς το ΔΝΤ -580 εκατ. και 350 εκατ. στις 16 και 20 Μαρτίου αντίστοιχα- και επιπλέον ένα δισ. για λοιπές υποχρεώσεις (τόκοι). Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «θα στύψουμε την πέτρα και θα βρούμε τα χρήματα» για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, αλλά το πρόβλημα παραμένει, και με δεδομένο ότι τα έσοδα από φόρους βαίνουν μειούμενα, η κατάσταση γίνεται αν όχι δραματική τουλάχιστον δυσχερής. Το θέμα απασχόλησε την χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο
 Οικονομικών, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλ. Τσακαλώτου και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ. Μάδρας και Ν. Βαλαμβάνη. Δεν διέρρευσε κάτι συγκεκριμένο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές και να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου