Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Tο παρασκήνιο της ορκωμοσίας ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ, ΟΙ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΛΙΑ

Κάποιοι ορκίστηκαν με γραβάτα. Άλλοι ούτε ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο ούτε γραβάτα φόρεσαν... Απ’ όλα είχε η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη λαχανί καμπαρντίνα και το φούξια παντελόνι της επόμενης προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο δερμάτινο μπουφάν του νέου υπουργού Εργασίας και από το άνευ γραβάτας outfit του πρωθυπουργού στο πουλόβερ μετά πουκαμίσου του υπουργού Περιβάλλοντος. Σε μία -σημειολογικού χαρακτήρα- κίνηση, ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε πολύ νωρίς μαζί με την ομάδα του, δηλαδή έχοντας στο πλευρό του όλους τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, συμβολίζοντας την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος.
 Με καθυστέρηση μίας ολόκληρης ώρας, λόγω διαδικαστικών, έγινε η ορκωμοσία του νέου σχήματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ωστόσο η επιλογή των υπουργών του να ορκιστούν με πολιτικό όρκο έβαλε… δύσκολα στους υπαλλήλους του Μεγάρου, οι οποίοι είχαν μάθει εδώ και χρόνια την παραδοσιακή διαδικασία μετ’ Ευαγγελίου. Τον άγραφο κανόνα ότι τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν γραβάτες, όπως τον διατύπωσε προσφάτως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, «έσπασαν» αρκετοί υπουργοί που εμφανίστηκαν με γραβάτα, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Πρώτοι ορκίστηκαν οι εννέα υπουργοί και υφυπουργοί που θέλησαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, δηλαδή όλα τα μέλη σχήματος που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ και Παναγιώτης Σγουρίδης) και οι Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Πανούσης και Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα των παραπάνω με καθυστέρηση, ενώ είχε ξεκινήσει η ορκωμοσία.
 Η τελετή δεν έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε ήδη ενημερώσει σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα. Στα πηγαδάκια, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτικών, που είχαν στηθεί συζητήθηκαν τα «δύσκολα» που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στις «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απουσία του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου από το Μαξίμου, καθώς φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από τη μη υπουργοποίησή του και δεν συμμετείχε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Κουμουνδούρου. Θέμα συζήτησης έγινε και η αφηρημάδα του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ξέχασε από τη βιασύνη του να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που αναγκάστηκε να του φωνάξει χαμογελώντας να επιστρέψει...
 Όρθιοι υπέγραψαν o Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Τόσκας, ενώ την καλλιγραφική υπογραφή του έβαλε ο αριστερόχειρας Νίκος Κοτζιάς. Στα social media σχολιάστηκε έντονα και το γεγονός ότι στην 40μελή σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπάρχουν μόλις έξι γυναίκες. Iδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία του οικολόγου υφυπουργού Γιάννη Τσιρώνη που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο «καβάλα» στη μοτοσικλέτα του. Τον υπουργό Επικρατείας Ανδρέα Φλαμπουράρη έσπευσαν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν πολλοί φωνάζοντάς του: «Γεια σου καπετάνιε!» Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών «Χρειάζεται μια νέα πολιτική και θα την κάνουμε πράξη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ό,τι αφορά στις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής και μένει να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο».
 Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε: «Πάντα». Επίσης ανέφερε: «Θα μιλάμε πολύ συχνά και συστηματικά, έχουμε πολλά να πούμε, αλλά πρώτα πρέπει να ορκιστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία». Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αρκέστηκε να δηλώσει: «Θα τα καταφέρουμε». «Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. «Στην Ευρώπη θα ακούσουν όσους έχουν κάτι να πουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, θα πάνε όλα καλά», ενώ «θα πάμε καλά» ανέφερε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Play ButtonreEmbed
 Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ο τομέας του είναι δύσκολος και δημιουργικός. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης της κοινωνίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναφιλιώσουμε αστυνομία και κοινωνία. Play ButtonreEmbed Τον τερματισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ προανήγγειλε ο Θ. Δρίτσας. Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψε ότι «σταματά η αποκρατικοποίησή του εδώ». Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει τέσσερα υπερ-υπουργεία και επτά υπουργεία. Στην κυβέρνηση μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου