Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. Τα "όχι" των Γερμανών Η ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

Το Βερολίνο αναμένει να ακούσει το σκεπτικό της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, αναγνωρίζοντας την ικανότητά της για μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τον Σύνδεσμο Γερμανικής Βιομηχανίας, δεν αναμένεται «κούρεμα» του χρέους.
 Οι Γερμανοί βιομήχανοι θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για μια επιμήκυνση και εκείνο που ζητούν από την Αθήνα είναι διαρθρωτικές αλλαγές και μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια. Το ζήτημα ενός «Grexit» δεν αφορά τη γερμανική κυβέρνηση αλλά την ελληνική. Για το Βερολίνο, πάντως, μια τέτοια εξέλιξη αποτελούσε «λανθασμένη λύση». Αυτό δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τις προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2015. Όπως υποστήριξε, «δεν διαθέσαμε σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης 278 δισ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Μπορούσαμε να το πετύχουμε και φθηνότερα». «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ τόσο για πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς λόγους όσο και για λόγους ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς και για το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης» πρόσθεσε. Θέμα εντιμότητας η τήρηση των συμφωνιών «Η Ελλάδα θα πρέπει, όμως, να υλοποιήσει τις συμφωνίες.
 Οι εκλογές δεν απαλλάσσουν από δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό της χώρας πηγές χρηματοδότησης για τις αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει. Η τήρηση των συμφωνιών είναι θέμα εντιμότητας έναντι των Ευρωπαίων φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους από τους οποίους έχει χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας «τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα ήταν έρμαιο οικονομικών και πολιτικών ελίτ»​ «Επειδή πρόκειται για χρήματα φορολογουμένων, δεν υπάρχει περίπτωση περικοπής του χρέους» διεμήνυσε, ενώ διευκρίνισε ότι αδυνατεί να δικαιολογήσει μια τέτοια εξέλιξη στους Γερμανούς πολίτες. «Ευελπιστούμε σε έντιμες συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως στόχο την τήρηση των συμφωνιών, ούτως ώστε να δοθεί η βοήθεια που εκκρεμεί» πρόσθεσε.
 Αναφερόμενος σε πληροφορίες από την Αθήνα για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπενθύμισε ότι αυτές συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των συμφωνιών με τους δανειστές και κάθε απόκλιση θα πρέπει να συζητηθεί από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η τήρηση των συμφωνιών αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η Ελλάδα ήταν έρμαιο οικονομικών και πολιτικών ελίτ Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναγνώρισε, πάντως, στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι σε σχέση με προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα θα είναι περισσότερο σε θέση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη, φιλικότερη προς τους πολίτες και διαφανή δημόσια διοίκηση, και να πετύχει οι πλουσιότεροι να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «μεγαλύτερα περιθώρια». Για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η «τήρηση των συμφωνιών​ αποτελεί θέμα εντιμότητας»
Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γκάμπριελ έκανε λόγο για ένα κράτος που ήταν «λεία δύο κομμάτων», για μια «ειδική περίπτωση χώρας που την εκμεταλλεύονταν οι πολιτικές και οικονομικές της ελίτ». «Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα κράτος με μια κανονική διαρθρωτική κρίση αλλά για μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό δεν είχε καν τα στοιχεία αυτού που εμείς στην Ευρώπη θα ονομάζαμε κράτος» τόνισε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε τα «χαράτσια» που προστέθηκαν στον λογαριασμό της ΔΕΗ επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Ζητούμενο η ασφάλεια των επενδύσεων Φορολόγηση πλουσίων, μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης και ένα πρόγραμμα ανακούφισης εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση βρίσκονται στις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
 Η άποψη του γενικού διευθυντή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Μάρκους Κέρμπερ είναι πως αν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει τα σχέδιά του, τότε θα έχει πολλές πιθανότητες να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου με μικρή άνοδο των δημόσιων δαπανών. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ίσως η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της χώρας ευκολότερα από τους προκατόχους της. Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), ο Κέρμπερ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα: «Για τον Σύνδεσμο Γερμανικής Βιομηχανίας η σημαντικότερη μεταρρύθμιση αφορά στην επενδυτική ασφάλεια. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης και να υπάρχει ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. » Θετικό θα ήταν επίσης η Ελλάδα να αποκτήσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε το κράτος να έχει περισσότερα χρήματα για να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο συνδυασμός κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν και από γερμανικές επιχειρήσεις, οδηγεί στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας που χρειάζεται η Ελλάδα». «Στον ορίζοντα διακρίνεται συμβιβασμός»
 Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας δεν αναμένει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και εξηγεί το γιατί: ​«Ναι» στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, «όχι» στο ενδεχόμενο νέας απομείωσης του χρέους, οι θέσεις των Γερμανών βιομηχάνων«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα τόκους κοντά στο 2%, ενώ η αποπληρωμή των πιστώσεων ξεκινά σε μερικά χρόνια λόγω της επιμήκυνσης. Τόσο ευνοϊκούς όρους δεν συναντούμε σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Από την άλλη μεριά, κανένα κράτος δεν έχει επωμιστεί τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος όπως η Ελλάδα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι στο τέλος των εντατικών και σκληρών διαπραγματεύσεων στο ECOFIN δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι η περίπτωση του "κουρέματος"». Ο Μάρκους Κέρμπερ εκτιμά, όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια ελαφρύνσεων για την Ελλάδα: «Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των τόκων, αλλά και ακόμα μεγαλύτερης επιμήκυνσης. Εδώ πρέπει να συμφωνήσω με τους περισσότερους αναλυτές ότι υπάρχουν περιθώρια. Αν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα, τότε ίσως στον ορίζοντα να διακρίνεται συμβιβασμός».
 Πάγια η γραμμή Βερολίνου Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της κινήθηκαν στη «γραμμή Γκάμπριελ» που είναι και η πάγια θέση του Βερολίνου: η Ευρωζώνη παρέχει βοήθεια και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της. Και, βέβαια, καμία περικοπή του χρέους. Για το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Oικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ κατέστησε σαφές ότι η όποια συζήτηση για περαιτέρω μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, ακόμη και αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων του τρέχοντος προγράμματος, το σίγουρο είναι ότι αυτές «δεν μπορούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση». «Αγκάθι» το ουκρανικό Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβληματισμός στις Βρυξέλλες από την προσπάθεια διαφοροποίησης της Ελλάδας στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας​ Ως προς το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτήν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ενότητα που επιδεικνύει η ΕΕ έχει μια «ειδική αξία» και πως το Βερολίνο θα παλέψει για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα διατηρηθεί η κοινή στάση των Ευρωπαίων, ακόμη και στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας
. Ελληνογερμανικές κυβερνητικές επαφές Μια πρώτη ευκαιρία για επαφές προκύπτει σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.. Στο περιθώριο της θα υπάρξει συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Γερμανό ομόλογο του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Αλέξη Τσίπρα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τέλος, συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα έστειλε εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και ο Ζ. Γκάμπριελ ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να στείλει αναλόγου περιεχομένου μήνυμα προς τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου