Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: αποχωρεί ο Βενιζέλος, ποιοι οι διάδοχοι....

Κρίσιμες ώρες για το ΠΑΣΟΚ καθώς το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα θέτει σοβαρά ερωτήματα για την επιβίωση του κόμματος καθώς οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη στέλνοντας το μήνυμα για ριζικές και δραματικές αλλαγές. Σήμερα τα στελέχη του θα επιχειρήσουν μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος , ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα όσα θα πει στην ομιλία του ο Βενιζέλος καθώς και τις προθέσεις τους για την ηγεσία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη είχε σπεύσει από το βράδυ των εκλογών να μεταφέρει την ευθύνη της μεγάλης ήττας στον Γ. Παπανδρέου και τον «εμφύλιο» που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ.
 Μια στρατηγική του Βενιζέλου που μάλλον δεν ικανοποιεί πλήρως τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη καθώς αρχίζουν οι φωνές που ζητούν την αποχώρηση του από την ηγεσία του κόμματος ώστε να αλλάξει «ταυτότητα» και στρατηγική η παράταξη σε μια προσπάθεια να κερδίσει και πάλι την στήριξη του κεντροαριστερού χώρου. Τα στελέχη επιλέγουν στρατόπεδο και μελλοντικό πρόεδρο Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται στο παρασκήνιο να επιλέξουν «στρατόπεδο». Στον χορό της διεκδίκησης της προεδρίας του κόμματος θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει η πρώην υπουργός Φώφη Γεννηματά, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος επί δεκαετίες, αλλά και ο επίσης πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, με επίσης πλούσια κυβερνητική εμπειρία. Δεν είναι λίγοι όσοι «ρίχνουν» στην συζήτηση και το όνομα του πρώην υπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που εκπροσωπεί και τη νέα γενιά στο κόμμα.
 Και οι τρεις, πάντως, φέρονται να επιθυμούν, εφόσον ανοίξουν οι διαδικασίες, η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει από τη βάση του κόμματος, και πριν από το συνέδριο, όπως ορίζει το καταστατικό του. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του φέρεται να έχει καταλήξει να διευκολύνει τις διαδικασίες διαδοχής καθώς έχει πάρει την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά προσδιορίζει το συνέδριο του κόμματος για τον Μάιο, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος της μετάβασης από τον έναν πρόεδρο στον άλλο, προσαρμοσμένο στις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα. Πάντως ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται επισπεύδοντες και μιλούν για διενέργεια συνεδρίου εντός του Μαρτίου.
Το θέμα που προκύπτει είναι πόσοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ανώτατη κομματική διαδικασία και εάν σ” αυτή θα κληθούν να πάρουν μέρος και στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που συμμετείχαν στο εκλογικό σχήμα ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, αφού ούτως ή άλλως θα γίνει ένα συνέδριο ενδεχομένως και διάλυσης προκειμένου να ξεκινήσει κάτι εντελώς καινούργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου