Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ψάχνουν μέχρι τέλους για προθύμους!...

Του Φώτη Τριάρχη
 Με το… κομπιουτεράκι στο χέρι είναι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, αναζητώντας προθύμους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, αναπτέρωσε το ηθικό των επιτελών του πρωθυπουργού
Η πρώτη ψηφοφορία ξεκινά την Τετάρτη στις 19.00 και σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στον τρίτο γύρο μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Ανατροπή στα σχέδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να βάζει ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος παρ' όλο που είχε τοποθετηθεί στη λίστα με τους βουλευτές που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσε σήμερα πως τείνει προς το «όχι». Η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, αναπτέρωσε το ηθικό των επιτελών του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
 Όπως εκτιμούν, η προσωπικότητα του επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών είναι ικανή να επηρεάσει και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές από τη χορεία των ανεξάρτητων δημοκρατικών (Β. Οικονόμου κ.ά.). Παράλληλα, η πρόταση των ΜΕΤΑρρυθμιστών για καθορισμό εκλογών εντός του 2015, με δέσμευση για άνοιγμα αναθεώρησης του εκλογικού νόμου που αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, συνιστά ένα καλό δέλεαρ για βουλευτές και από άλλα κόμματα, ενώ είναι μια πρόταση που την κάνει ασμένως δεκτή και το ΠΑΣΟΚ.
 Επιπλέον, στο Μαξίμου και στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα από εξωτερικούς παράγοντες (spreads, κλίμα αγορών, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων) σε σχέση με την προοπτική πρόωρων εθνικών εκλογών, τόσο θα είναι πιο δύσκολο για τους ανεξάρτητους να πουν όχι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Α. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι η συγκέντρωση των 180 κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, έχει αποφασίσει -όπως λένε συνεργάτες του- να παλέψει μέχρι τέλους. Θεωρεί, δε, ότι αρκετοί βουλευτές δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους από την αρχή και εκτιμά πως μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας θα υπάρξουν ανατροπές.
 Η υπόγεια αλλά αποτελεσματική βοήθεια που προσφέρει ο Κώστας Καραμανλής -πρόταση του οποίου υπήρξε ο Σταύρος Δήμας- θεωρείται επίσης ένα καλό ατού για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού. Επιπλέον, εφόσον το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου -όπου θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός- δώσει αίσθηση προοπτικής, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν βουλευτές που θα αναθεωρήσουν τη στάση τους. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε -μέσω άρθρου του σε κυριακάτικη εφημερίδα- προσωπικά στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να διαχωρίσει την τακτική των ηγεσιών των δύο κομμάτων, τα οποία θα παλέψουν να μπουν στη Βουλή, εφόσον γίνουν εκλογές. Ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας εκτιμά, πάντως, ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος και μάλιστα με περισσότερες από 180 ψήφους, όπως εκμυστηρεύεται σε βουλευτές.
 Όπως λέει, το πλέον κρίσιμο διάστημα θα είναι το τελευταίο πενθήμερο μεταξύ 2ης και 3ης ψηφοφορίας. «Τότε θα παιχτούν όλα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα πλαίσιο ομαλότητας που θα εγγυηθεί και τη συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε σε συνομιλητές του. Β. Καπερνάρος: Κλίνω προς το «όχι» «Κλίνω προς το "όχι"» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Καπερνάρος είπε ότι οι ψηφοφόροι του τού λένε να μη δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου και η διαφορά με όσους του ζητούν να ψηφίσει θετικά είναι, όπως υποστήριξε, πολύ μεγάλη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε ακόμη πως δεν θεωρεί διαφορετική την τρίτη ψηφοφορία από τις δύο πρώτες, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πρότεινε υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tα sms Καμμένου για την προεδρική εκλογή
 O πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι έστειλε μήνυμα σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να τους ζητήσει να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έστειλα ένα sms σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και αυτοί δεν είναι από εκείνους που γονάτισαν. Τους έγραψα ότι, ασχέτως από τις διαφορές που έχουμε μεταξύ μας αυτήν τη στιγμή, πρέπει να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και το συμφέρον του ελληνικού λαού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος, ενώ εκτίμησε ότι ο Βασίλης Καπερνάρος δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όπως και για τον κ. Γιοβανόπουλο, το ελπίζω και το ζητάω και δημόσια και από την κα Γιαταγάνα. Η κα Μακρή ξέρω ότι δεν θα ψηφίσει» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου