Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αιδώς Αργείοι Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!...

Δικαστική ταφόπλακα έπεσε στην υπόθεση καταγγελίας για απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη. «Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας». Με το σκεπτικό αυτό τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση με τις καταγγελίες Χαϊκάλη για προσπάθεια χρηματισμού τουΤο πόρισμα των δικαστικών αρχών θέτει στο αρχείο τις καταγγελίες χωρίς να καταλήξει σε καταλογισμό των ευθυνών, αφού θεώρησε παράνομο το οπτικό υλικό και δεν προχώρησε στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων. Οι πολίτες θα μείνουν με το ερώτημα «τις πταίει» αναπάντητο. Ένα δηλητηριώδες νέφος θα μολύνει τον δημόσιο βίο εις το διηνεκές και το «τις πταίει» θα μετατραπεί σε «Αιδώς Αργείοι».
 Η πορισματική έκθεση του εισαγγελέα κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου παραδόθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο και σε αυτήν αναφέρει ότι «δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρινε ότι το ηχογραφημένο και μαγνητοσκοπημένο υλικό που του παρέδωσε ο «Δικαστικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε την αρχειοθέτηση της καταγγελίας Χαϊκάλη για την απόπειρα δωροδοκίας ο Πάνος Καμμένοςβουλευτής των ΑΝΕΛ είναι παράνομο και γι' αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Το σκεπτικό όμως προσκρούει στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας η καταγραφή συνομιλίας που αποδεικνύει την παθητική δωροδοκία του κρατικού λειτουργού μπορεί να λαμβάνεται υπόψιν από τις δικαστικές Αρχές.
 Τι άλλο να πει κάποιος, όταν την ώρα που αποκαλύπτεται μία κλασική απόπειρα χρηματισμού βουλευτή της αντιπολίτευσης, από πρόσωπο φίλα προσκείμενο στο καθεστώς, άπαντες σιωπούν και προσπαθούν να μετατρέψουν τον δράστη σε θύμα. Αυτήν την εξέλιξη της υπόθεσης είχε προβλέψει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όσο και η συνήγορος του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη από το μεσημέρι της Κυριακής. «Δικαστικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε την αρχειοθέτηση της καταγγελίας Χαϊκάλη για την απόπειρα χρηματισμού του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.
 Επίσης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Πλέον δεν απομένει παρά ο ελληνικός λαός να βάλει στο αρχείο με την ψήφο του, κυβέρνηση, καθεστώς και παρακράτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικηγόρος Έλενα Τζούλη θα προβεί σε μήνυση κατά του κ. Παναγιωτόπουλου. Tι αναφέρει το πόρισμα Ειδικότερα, το πόρισμα επτά σελίδων αναφέρει ότι δεν υπάρχουν οι επαρκείς ενδείξεις που απαιτούνται για άσκηση ποινικής δίωξης για πράξη δωροδοκίας, καθόσον δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε βασιμότητα της καταγγελίας. Ο εισαγγελέας δεν πείστηκε ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν όπως τα επικαλείται ο Παύλος Χαϊκάλης, αξιολογώντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνάντηση στο ξενοδοχείο Plaza, ήταν καταγεγραμμένη από τον Γιώργο Αποστολόπουλο ο οποίος είχε παγιδεύσει τον χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από το τραπέζι.
 Επίσης, είχε τοποθετήσει κάμερα στον ανιχνευτή φωτιάς που ήταν στο ταβάνι της οροφής και είχε φροντίσει να υπάρχει ένα ζευγάρι σε σωστά επιλεγμένη θέση ώστε να έχει πλήρη οπτική επαφή. Δεν είναι λογικό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο δράστης σοβαρού κακουργήματος να προσλαμβάνει αυτόπτες μάρτυρες για να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και να εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, κανείς από την εισαγγελία ή την αστυνομία δεν γνώριζε το παραμικρό για την ταυτότητα του κ. Αποστολόπουλου. Επιπλέον, ο εισαγγελέας καταρρίπτει τον ισχυρισμό του κ. Χαϊκάλη περί ειδοποίησης τουκ. Αποστολόπουλου ώστε να μην μεταβεί στην επίμαχη συνάντηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «H μη προσέλευσή του προδήλως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης και προσφοράς του χρηματικού ποσού».
 Έτσι, το εισαγγελικό πόρισμα δείχνει πως κάνει δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς του κ Αποστολόπουλου, ότι ήθελε να δοκιμάσει τις ηθικές αντιστάσεις του κ. Χαϊκάλη. Επικαλείται, μάλιστα, την ανησυχία που επέδειξε ο δεύτερος, προσερχόμενος αρχικά στον εισαγγελέα, ο οποίος έδειχνε να φοβάται «μήπως προλάβει κάποιος και δημοσιεύσει υλικό επιβαρυντικό για εκείνον». Προκαλεί οικονομική και ουσιαστική απορία το γεγονός ότι Καμμένος και Χαϊκάλης δεν πήγαν νωρίτερα στον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να συλληφθεί ο υποτιθέμενος δράστης και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Πιθανολογείται σφοδρά ότι η μη προσέλευση δεν οφείλεται σε διαρροή, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χαϊκάλης, αφού η ασφάλεια έμαθε την ταυτότητα του προσώπου επίσημα στις 20.10 το βράδυ. Με αυτό το σκεπτικό, κρίθηκε ως αναιτιολόγητη και μη αναγκαία η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ενώ το επίμαχο υλικό χαρακτηρίζεται ως παράνομο και επομένως δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Νομικές πηγές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει αίτημα άρσης ασυλίας του
 κ. Χαϊκάλη για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν σε βάρος του αξιόποινες πράξεις για το υλικό. Σχετικά με την αίτηση για άρση τηλεφωνικού απορρήτου και απομαγνητοφώνηση υλικού που κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο εισαγγελέας τονίζει ότι δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απορριφθεί και ως ουσιαστικά αβάσιμη, λέει καθώς το υλικό λήφθηκε παράνομα. Όσο για το τηλεφωνικό απόρρητο δεν συντρέχει λόγος αφού δεν υπάρχει θέμα διαρροής μυστικού. Πάντως, εισαγγελικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας νέας έρευνας που θα αφορά τον τρόπο απόκτησης του υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου