Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΕΙΞΕΙΣ...Αμφίπολη, DNA: πώς τα οστά του Ριχάρδου Γ” δείχνουν το όνομα του νεκρού

Αμφίπολη, DNA: πώς τα οστά του Ριχάρδου Γ” δείχνουν το όνομα του νεκρούΣτο Ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχει ήδη σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο, γενετικό υλικό από τον τάφο του Φιλίππου, καθώς και από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα. Το DNA του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, δύναται να συγκριθεί με ανάλογο υλικό από άλλους τάφους της Βεργίνας, καθώς και υλικό που βρίσκεται ήδη σε τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο, καθώς και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής και κυρίως της Ασίας.
 Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος η σύγκριση μπορεί να βοηθήσει ακόμα και αποκλεισμούς, στην προσπάθεια που γίνεται για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του νεκρού της Αμφίπολης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ανθρωπολόγο και μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών, Θεόδωρο Αντίκα, τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το γενετικό υλικό της Βεργίνας θα είναι γνωστά μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τα μέλη της Ομάδας προτίθενται να αναλάβουν συν τοις άλλοις, τη μελέτη του σκελετού της Αμφίπολης.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει αποφασίσει το υπουργείο Πολιτισμού, σε ποια διεπιστημονική ομάδα θα αναθέσει την έρευνα. «Η εξέταση του γενετικού υλικού του νεκρού της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του υλικού της Βεργίνας. Εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών της Βεργίνας με αυτόν της Αμφίπολης, θα περιοριστεί ο κατάλογος των υποψηφίων ενοίκων του τύμβου Καστά», όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο κύριος Αντίκας. Όπως ανέφερε επίσης: «Στις αρχές του 2013 βρέθηκαν τα οστά του βασιλιά της Αγγλίας, Ριχάρδου Γ’, σε πάρκινγκ στο Λονδίνο και πολύ σύντομα εντοπίστηκε μέσω της τράπεζας δεδομένων συγγενής του στην… Αυστραλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου