Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. «Το τζάκι βλάπτει σοβαρά... την υγεία και το περιβάλλον»

Πηγή: http://kalyterizoi.gr/new/tzaki-vlaptei-sovaratin-ygeia-kai-perivallonΕίναι πλέον γεγονός ότι η μυρωδιά καμένου ξύλου απλώνεται κάθε βράδυ στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η περίληψη του φαινομένου έχει ως εξής: Τα τζάκια ανοιχτού θαλάμου είναι ό,τι χειρότερο για την τσέπη και την υγεία όλων μας.
 Για το ίδιο θερμικό έργο, το τζάκι είναι κατά 40% ακριβότερο σε σχέση με τον κοινό καυστήρα πετρελαίου. Τα απλά τζάκια (όπως και οι ηλεκτρικοί λέβητες) είναι τα πιο ακριβά συστήματα. Τα ενεργειακά τζάκια, οι σόμπες και οι λέβητες πέλετ είναι σαφέστατα καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις. Αν έχετε απλό τζάκι τα πράγματα είναι απλά: Σε περίπτωση που υπάρχει εναλλακτική λύση (καυστήρας, κλιματισμός, θερμοπομποί κοκ), απλά μην το ανάψετε. Είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο οικονομικό να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε άλλο παρά να ανάβετε το τζάκι χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Τα απλά τζάκια έχουν φτιαχτεί κυρίως για διακοσμητικούς λόγους, όχι για να αποτελέσουν βασικό σύστημα θέρμανσης. Εκτός του μεγάλου κόστους, επιβαρύνεται και η υγεία καθώς εκλύονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αέριων ρύπων που κατακλύζουν όχι μόνο την ατμόσφαιρα αλλά και τον εσωτερικό χώρο. Αν δεν έχετε άλλη επιλογή πέρα από το να χρησιμοποιήσετε τζάκι ανοιχτού θαλάμου, τότε προτιμήστε τον περιορισμό της χρήσης του τις ημέρες που δεν κάνει πολύ κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου