Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ. «Βοηθούν» και τα γονίδια στην εγκληματική συμπεριφορά...

Η εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να συσχετίζεται με κάποια γονίδια, δεν είναι όμως σίγουρο ότι οφείλεται σ' αυτά...Την ύπαρξη γονιδίων που συνδέονται με τη βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά επιβεβαίωσε η γενετική ανάλυση περίπου 900 ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα στη Φινλανδία. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα με αντικείμενο τη γονιδιακή φύση βίαιων εγκληματιών. Η εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να συσχετίζεται με κάποια γονίδια, δεν είναι όμως σίγουρο ότι οφείλεται σ' αυτά... Η εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να συσχετίζεται με κάποια γονίδια, δεν είναι όμως σίγουρο ότι οφείλεται σ' αυτά...
 Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πιθανότητα επίδειξης βίαιης συμπεριφοράς αυξάνεται κατά 13 φορές, όταν πρόκειται για άτομα που έχουν δύο συγκεκριμένα γονίδια, ενώ τουλάχιστον το 5%-10% των εγκλημάτων που έχουν λάβει χώρα στη Φινλανδία μπορεί να αποδοθεί σε άτομα με αυτή την ιδιαιτερότητα.
 Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η γνώση δεν μπορεί να χρησιμεύσει στον εντοπισμό εγκληματιών, διότι κατά πάσα πιθανότητα πολλά ακόμη γονίδια εμπλέκονται στο θέμα της συμπεριφοράς, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο. Ακόμη, σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της έκθεσης, η πλειονότητα των ατόμων που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πρόκειται ποτέ να διαπράξει κάποιο έγκλημα. «Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοητική ικανότητα», τόνισε ο επιστήμονας, «το μόνο που έχει σημασία είναι η νοητική ικανότητα του ατόμου, ώστε να καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών του, αλλά και να ελέγξει τη συμπεριφορά του»
 Αν και οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της ελεύθερης βούλησης έναντι της γονιδιακής κληρονομιάς, έχουν σημειωθεί ήδη δύο περιστατικά μείωσης της ποινής εγκληματιών, λόγω των γονιδίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου