Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Απο τον δικηγορο ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΜΑ. Παύλος Χρηστίδης: «Ενότητα και Υπέρβαση για το καλό όλων, της πατρίδας και της παράταξης»

«Είναι σήμερα, απολύτως απαραίτητο για την χώρα και την παράταξη να μείνουν στην άκρη εγωισμοί και διαξιφισμοί του παρελθόντος«, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΕΟΕΣ της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Και πρόσθεσε: «Χρειάζονται καθαροί και ενιαίοι όροι, που δεν θα διασπούν αλλά θα ενώνουν. Όσοι βάζουν τον εαυτό τους πάνω από το κοινό καλό, οφείλουν να αναθεωρήσουν την άποψη τους. Ήμασταν και είμαστε εδώ γι αυτά που πιστεύουμε και όχι γι αυτά που μας έδωσαν ή περιμένουμε να μας δώσουν».
 Ο κ. Χρηστίδης αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και στα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το τέλμα τη χώρα και κατά συνέπεια στην απαξίωση και στον μαρασμό την παράταξη που διαχειρίστηκε την οικονομική και πολιτική κρίση, έθεσε το πολιτικό διακύβευμα για τη μετά μνημόνιο εποχή, κάνοντας λόγο για τη μετεξέλιξη του κράτους σε ένα σύγχρονο, δίκαιο, θεσμικό και παραγωγικό κράτος, με συγκροτημένη λειτουργία, διαύγεια και αξιοκρατία. Χωρίς γρηγορόσημα, βύσματα, αδιαφάνεια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, έστειλε μήνυμα ενότητας και υπέρβασης για το καλό της πατρίδας και της παράταξης, αναφέροντας ότι «ο σιωπηρός προβληματισμός μπορεί να εξελιχθεί σε δυναμική εξέλιξη εφόσον όλοι πάρουν το μήνυμα: Ενότητα και Υπέρβαση για το καλό όλων, της πατρίδας και της παράταξης». Αναλυτικά η παρέμβαση του Παύλου Χρηστίδη:
 Συντρόφισσες και σύντροφοι, Όπως είπα και στην ομιλία μου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ πριν λίγους μήνες, τίποτα στην ζωή και στην πολιτική δεν λειτουργεί με όρους αυτονόητου. Τίποτα δεν καθίσταται δεδομένο και λογικό, αν δεν πείσεις το ακροατήριο σου. Στην κρισιμότερη στιγμή της ελληνικής Κρίσης, το ΠΑΣΟΚ μόνο του σήκωσε το βαρύ φορτίο αποφυγής της ασύνταχτης χρεωκοπίας. και όπως ήταν φυσικό, δεν άντεξε. Σήμερα, συνεχίζει στο ρόλο του αχθοφόρου, αντίθετα στο ρεύμα, και με προοπτική μιας δικαίωσης που φαίνεται να είναι τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά.
 Για εμάς, τους σημερινούς τριαντάρηδες, η πίστη στις ιδεολογικές και αξιακές μας καταβολές είναι ο φάρος αισιοδοξίας, σε μια εποχή μίζερη και γκρίζα. Όμως, εκτός από τις αναφορές στο μεταπολιτευτικό χθες, που τόσο άλλαξε την Ελλάδα και όμως τόσο απαξιώνεται, υπάρχει η ανάγκη συζήτησης για το σήμερα και φυσικά για το αύριο της χώρας και της παράταξης. Η σημερινή βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα της χώρας είναι ένας στόχος του ΠΑΣΟΚ που επιτυγχάνεται. Είναι ο βασικός στόχος που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε το 2009 και σήμερα επιτυγχάνεται. Όμως, όπως σωστά είχαμε επισημάνει πολλοί από τότε, αυτό δεν αρκεί. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προχωράει με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που τα μεγάλα συμφέροντα, μια πενταετία τώρα σφάζονται πάνω από τα «φιλέτα» της χώρας.
 Κανένας από εμάς δεν θέλει την Ελλάδα του 2009, όταν ο υπέρογκος δανεισμός προσέφερε όνειρα απατηλά στον καθένα μας. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι ένα σύγχρονο, δίκαιο, θεσμικό και παραγωγικό κράτος, με συγκροτημένη λειτουργία, διαύγεια και αξιοκρατία. Χωρίς γρηγορόσημα, βύσματα, αδιαφάνεια. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι ένας ιδιωτικός τομέας, που σέβεται την αγορά και λειτουργεί με όρους θεμιτού ανταγωνισμού, ικανού να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, μακριά από «σιγουράκηδες» του Λονδίνου και των ΜΜΕ. Για όλους εμάς, που δεν καθόμαστε ασφαλείς πάνω σε καταθέσεις αλλά αγωνιούμε για το μέλλον μας η συζήτηση για το Νέο, δεν μπορεί παρά να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία φοβάμαι ότι τα έχουμε παραμελήσει.
 Η απότομη άνοδος αντιδραστικών κομμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο ακόμα και σήμερα- έξι μήνες από τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι στην ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει φτάσει: Η ασφυκτική πολιτική λιτότητας είναι καταστροφική, δημιουργεί φτώχεια, κοινωνικές αδικίες και εν τέλει αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, όπως την γνωρίσαμε μεταπολεμικά. Εάν λοιπόν η προτεσταντική αυτή αντίληψη δεν αλλάξει, το δίδυμο Μερκελ-Σοιμπλε θα έχουν ακριβώς το ίδιο τέλος με αυτό των Χούβερ- Μέλον, οι οποίοι πίστευαν ότι «σώζουν το σύστημα από τη σαπίλα», ρευστοποιώντας τα πάντα, ενώ στην πραγματικότητα οδήγησαν στο Κραχ, την Μεγάλη Ύφεση και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Ταυτόχρονα, όμως, με το οικονομικό σκέλος της Κρίσης, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι στην Ελλάδα είχαμε και πάντα θα έχουμε ανοιχτά εθνικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν πάντα λεπτών χειρισμών, εθνικής ομοψυχίας και σημαντικών αποφάσεων. Η επιθετικότητα της Τουρκίας, οφείλεται στις επιτυχείς διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας-Κύπρου και συμμάχων και επομένως, όσο η συζήτηση για την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ θα προχωράει, τόσο η ελληνική συνεννόηση πρέπει να εμβαθύνει. Σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική κρίση θα εξελιχθεί σε εθνική καταστροφή, όπως και στο παρελθόν.
 Όλα τα παραπάνω, συντρόφισσες και σύντροφοι, αποτελούν μια ενδεικτική ατζέντα θεμάτων, στα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε, δημιουργώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, βασισμένες όχι σε κάθετους διαχωρισμούς που ακολουθούν πρόσωπα, αλλά σε ιδέες και αξίες. Είναι σήμερα, απολύτως απαραίτητο για την χώρα και την παράταξη να μείνουν στην άκρη εγωισμοί και διαξιφισμοί του παρελθόντος. Η υπέρβαση είναι επιτακτικό καθήκον όλων και κυρίως όσων συναποτελούν την βάση της παράταξης, τους υποστηρικτές και ψηφοφόρους μας που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ το 2012, τίμησαν την Ελιά το 2014 και αγωνιούν για το μέλλον.
 Χρειάζονται καθαροί και ενιαίοι όροι, που δεν θα διασπούν αλλά θα ενώνουν. Όσοι βάζουν τον εαυτό τους πάνω από το κοινό καλό, οφείλουν να αναθεωρήσουν την άποψη τους. Ήμασταν και είμαστε εδώ γι αυτά που πιστεύουμε και όχι γι αυτά που μας έδωσαν ή περιμένουμε να μας δώσουν. Ο σιωπηρός προβληματισμός μπορεί να εξελιχθεί σε δυναμική εξέλιξη εφόσον όλοι πάρουν το μήνυμα: Ενότητα και Υπέρβαση για το καλό όλων, της πατρίδας και της παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου