Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Αμφίπολη: Βρέθηκε σκάλα στον τρίτο θάλαμο του τάφου (;) - Λύνεται το αδιέξοδο, αλλά όχι το μυστήριο!

Αμφίπολη: Βρέθηκε σκάλα στον τρίτο θάλαμο του τάφου (;) - Λύνεται το αδιέξοδο, αλλά όχι το μυστήριο!- Το μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω, αλλάζοντας επίπεδο - Δεν ήταν νεκρικός ο τρίτος θάλαμος του τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με νέα στοιχεία - “Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς”, είχε τονίσει ο υπ. Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας - Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων Μπορεί να μην βρέθηκε πόρτα που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, αλλά οι ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης δεν τελείωσαν! Ούτε οι αρχαιολόγοι είναι πλέον σε αδιέξοδο, χάρη σε μια σκάλα που έχει βρεθεί στον τρίτο θάλαμο και οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου βρίσκεται η συνέχεια του ταφικού μνημείου, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα xronometro.com.
 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στους τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος –οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη- αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος, και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο.
 Η ιστοσελίδα επικαλείται και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης να συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, και ανέφερε: “Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς”. “Ποιος είχε προβλέψει από όλους όσους ασχολούνται και τους αρχαιολόγους και τους τηλεαρχαιολόγους και τους πάντες ποιος είχε προβλέψει το μωσαϊκό, ποιος είχε προβλέψει τις Καρυάτιδες; Άρα όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου