Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ "Η έρευνα συνεχίζεται"

Στο μουσείο της Αμφίπολης βρίσκεται από το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη, την Άννα Παναγιωταρέα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής, και τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
 Μαζί του είναι επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης. ​ «Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά» δήλωσε ο κ. Τασούλας μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την πορεία των ερευνών στον αρχαίο τάφο. «Στόχος μας είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι» πρόσθεσε. Όσον αφορά δε τον σκελετό, ο υπουργός ανέφερε ότι «την έρευνα θα αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες». Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει προσπάθεια εντοπισμού κι άλλων θαμμένων μνημείων
 Ο κ. Τασούλας επανέλαβε πως «η έρευνα δεν τελειώνει εδώ» και εξήγησε ότι «οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωλογική διασκόπηση, με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων». Ο κ. Τασούλας μίλησε και για τις παραστάσεις ανθρώπινων μορφών στα επιστύλια που έχουν βρεθεί κατά την ανασκαφή στο μνημείο του λόφου Καστά. Τόνισε επίσης ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης είναι εξασφαλισμένη. «Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής.
 Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον». Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε τον χώρο της ανασκαφής στον λόφο Καστά.
 Τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών θα παρουσιάσει η Κατερίνα ΠεριστέρηΣημειώνεται ότι το επόμενο Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα είναι η πρώτη συνάντηση της Κατερίνας Περιστέρη με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο ΥΠΠΟΑ, ενώ αναμένεται να δώσουν το παρών και αρχαιολόγοι, οι οποίοι θα συνομιλήσουν μαζί της για συμπεράσματα και εκτιμήσεις σε σχέση με τα ευρήματα.

1 σχόλιο: