Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Χέρι χέρι στον εισαγγελέα ο Γιώργος Καρατζαφέρης!!....

Χέρι χέρι στον εισαγγελέα ο Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΣτον εισαγγελέα παραπέμπει με ομόφωνη απόφαση των μελών της η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και παράνομη συμμετοχή σε οφσόρ εταιρεία. Παράλληλα ο Γιώργος Καρατζαφέρης παραπέμπεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το παρανόμως κτηθέν χρήμα.
 Ολα αυτά προκύπτουν μετά το δισέλιδο πόρισμα με τον συνοδευτικό ογκώδη φάκελο με τα στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που παρέδωσαν οι ορκωτοί λογιστές στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτική Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες για περισσότερες από τέσσερις ώρες ώστε να λάβει τις αποφάσεις της για τον κ. Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φέρεται να έχει δηλώσει μόλις δύο φορές την υπεράκτια εταιρεία Catalina International το 1994 και το 1996 και έκτοτε δεν δηλώθηκε ποτέ.
 Παράλληλα η δεύτερη υπεράκτια εταιρεία του κ. Καρατζαφέρη, Homeric GT, η οποία ιδρύθηκε το 1993, φαίνεται να μην έχει δηλωθεί καθόλου. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ίδρυσε την Catalina το 1992, με έδρα τα νησιά Tερκς και Κέικος (Τurks and Caicos). Πραγματικοί ισότιμοι δικαιούχοι ήταν ο ίδιος και ο γιος του. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε την ύπαρξη της εταιρείας μόνο σε δύο δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης και στη συνέχεια δεν την ανέφερε ποτέ ξανά.
Μάλιστα, όταν το 2010 ο νόμος άλλαξε και έγινε παράνομη η ιδιοκτησία οφσόρ από πολιτικούς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μεταβίβασε την εταιρεία στην αδελφή του. Τότε η Catalina μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος η αδελφή του Παναγιώτα Βασιλάκη. ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία Catalina είναι εκείνη που δέχθηκε τα τρία επίμαχα εμβάσματα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2007, εμφανίζονται σε λογαριασμό της δύο εμβάσματα από την εταιρεία Premium Properties. Πραγματικός δικαιούχος της είναι ο Αλέξανδρος Τσάτσος, ιδιοκτήτης της Κεστρέλ και τα εμβάσματα αγγίζουν συνολικά το 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και βάσει των στοιχείων της τράπεζας RBC, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, η αξία του χαρτοφυλακίου της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.
 Εκεί αναφέρονται δύο ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, θερινή κατοικία στο Λαγονήσι αξίας 6.000.000 ευρώ, καθώς και διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες που αποκτήθηκε το 1999. Τον Φεβρουάριο του 2010, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλιο του 2010 οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν. Ωστόσο στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ φέρεται να ανήκει και η οφσόρ με την επωνυμία Homeric GT. Εδρα της είναι επίσης τα νησιά Tερκς και Κέικος και ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1983.
Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Homeric TCI. Αλλά αυτή δεν δηλώθηκε ποτέ στο πόθεν έσχες του πολιτικού. Και τρίτη οφσόρ (;). Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί το νέο στοιχείο που προσκόμισε στη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής των ΑΝΕΛ και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Σύμφωνα με τη βουλευτή, στο αντίστοιχο γεμί (μητρώο εταιρειών) του βρετανικού κράτους, ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται να συμμετέχει και στην οφσόρ Deckrock Limited. Ενταση σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μεταξύ των μελών της. Αιτία και μάλιστα δικαιολογημένη στάθηκε το ερώτημα γιατί οι ορκωτοί λογιστές δεν εντόπισαν τα στοιχεία για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κατά τον πρόσφατο αναδρομικό έλεγχο που διενήργησαν από το 1974 έως το 2012. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εξετάστηκαν εκτός από τα πόθεν έσχες υπουργών και υφυπουργών και εκείνα των προέδρων κομμάτων.
 Οι συγκεκριμένες εργασίες - που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα - κόστισαν στο ελληνικό κράτος περί τα 800.000 ευρώ. Δεν απαντά στις κατηγορίες Την αποφυγή της παροχής εξηγήσεων για τις κατηγορίες που του αποδίδονται έχει επιλέξει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, το μόνο που έχει δηλώσει είναι ότι θεωρεί ύποπτο τον χρόνο των δικαστικών αποκαλύψεων εναντίον του. Αρχικά, ο κ. Καρατζαφέρης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί «προσωρινά» από την ηγεσία του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε - αλλά στη συνέχεια έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου