Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΣΜΟΣ. Αιματηρές διαδηλώσεις στη Μπουρκίνα Φάσο - Πυρπόλησαν το κοινοβούλιο!...

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν, την Πέμπτη, στην Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, το οποίο πυρπόλησαν και λεηλάτησαν, κλέβοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις. Αποτέλεσμα της εισβολής ήταν να ματαιωθεί η ψηφοφορία που θα έκρινε αν θα επιτρεπόταν στον πρόεδρο της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ να παρατείνει τη θητεία του, ύστερα από 27 χρόνια στην εξουσία.
 Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα παραίτησε την κυβέρνησή του. Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αδελφού του προέδρου. Το πλήθος, στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες από τη σημερινή επίθεση στο κοινοβούλιο», δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Μπενεγουέντε Σανκάρα.
 Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν πυροβολισμοί από την περιοχή όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου. Έπειτα από τα επεισόδια, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο σχέδιο νόμου, που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να θέσει υποψηφιότητα τον επόμενο χρόνο όταν θα έπρεπε να αποχωρήσει. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είχαν φθάσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν εισήλθαν οι διαδηλωτές. Μόλις οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου, αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης υποχρεώνοντας τη διακοπή του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου