Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ.Ο απόλυτος οδηγός οικονομίας για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη!...

o-apolutos-odigos-oikonomias-gia-na-kanete-ti-zwi-sas-pio-eukoliΟι καιροί είναι δύσκολοι, ακόμα και εγώ έχω βαρεθεί να το λέω αλλά είναι αλήθεια. Οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ τα έξοδα παραμένουν ίδια για να μην πούμε και περισσότερα… Πως τη βγάζει κάποιος «καθαρή» σε αυτό το περιβάλλον, ειδικά αν έχει οικογένεια; Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας γλυτώσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ευρώ, από τον ετήσιο προϋπολογισμό σας, αν τις ακολουθήσετε με ευλάβεια και φυσικά όχι επιλεκτικά! Ας ξεκινήσουμε με τρεις βασικές παραδοχές που θα πρέπει να κάνετε:
 1.Αποφύγετε να δημιουργείτε νέα χρέη Είναι ωραίο να αγοράζεις κάτι με πιστωτική επειδή έχεις ακόμα λίγο περιθώριο στην κάρτα, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι τα συνολικό χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί και μάλιστα με πολύ βαρύ επιτόκιο. Σε αμερικανικό πανεπιστήμιο είχε κάποτε ειπωθεί μία πολύ ωραία ατάκα σχετικά με τις αγορές με κάρτα, όταν ο καθηγητής ρώτησε τους φοιτητές τι διαφορά μεταξύ των αγορών με κάρτα και με μετρητά και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι με μετρητά θα αγοράσω 20% περισσότερα προϊόντα. Οι φοιτητές εννοούσαν ότι αγοράζοντας με κάρτα και πληρώνοντας το αντίστοιχο επιτόκιο, τελικά αγοράζουν λιγότερα αγαθά.
 2. Ζήστε με λιγότερα από όσα κερδίζετε Αν βάλετε κάτω τα πάγια έξοδά σας κάθε μήνα δίπλα στο μισθό σας, θα δείτε τι πραγματικά σας περισσεύει κάθε μήνα για γενικά έξοδα. Οσο δραματικός και αν είναι ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει να τον ακολουθήσετε κατά γράμμα, διαφορετικά θα ζείτε πάντα στο χρέος…
 3. Ζήστε οικονομικά Το να ψάχνετε τις προσφορές, να αγοράζετε από στοκατζίδικα και να γυρνάτε την πόλη σας για να βρείτε τις καλύτερες τιμές δεν είναι «τσιπιά». Είναι μαγκιά και ανάγκη όχι μόνο της σημερινής εποχής αλλά κάθε εποχής. Ευτυχώς σήμερα έχετε σύμμαχό σας και το διαδίκτυο για να ανακαλύπτετε τις καλύτερες τιμές χωρίς να ξεποδαριάζεστε και αφού κάνετε τη λίστα των αγορών σας, να προχωρείτε σε αυτές με μία μεγάλη έξοδο. Πως θα γλυτώσετε χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας Κυκλοφορείτε μόνο με μετρητά που σας περισσεύουν: Μόνο αν σας περισσεύουν χρήματα (μετρητά) θα αγοράζετε το κάτι παραπάνω. Διαφορετικά τα χέρια μακριά από τις τσέπες. Ψάξτε για εκπτωτικά κουπόνια και προσφορές: Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν συνεχώς προσφορές που αφορούν από προϊόντα μέχρι εξόδους σε σινεμά, εστιατόρια, διακοπές, ακόμα και λογισμικό για υπολογιστές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή σας «Σινεμα+εκπτωση» ή «Εστιατόριο+προσφορά» για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει στην πόλη. Ψωνίζετε μόνο με λίστα Κάθε αρχή της εβδομάδας καταρτήστε το μενού για το σπίτι. Σχεδιάστε τις συνταγές και βγείτε για ψώνια με το χαρτί και όχι χύμα. Μόνο έτσι θα αποφύγετε να αγοράσετε ότι βρεθεί μπροστά σας, αυξάνοντας το λογαριασμό.
 Ψωνίζετε εποχιακά προϊόντα Αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά μπορείτε να κάνετε τεράστια οικονομία αν επιλέγετε μόνο εποχιακά προϊόντα. Η ντομάτα μπορεί να είναι υπέροχη το χειμώνα, αλλά έχει 1€ παραπάνω το κιλό απ’ότι το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα προϊόντα εκτός εποχής και αν συνεχίσετε να ξοδεύετε 1€ παραπάνω ανά κιλό για κάθε προϊόν που αγοράζετε, κάθε εβδομάδα, στο τέλος χρόνου τα υπερβάλλοντα έξοδα θα είναι εκατοντάδες ευρώ! Αγοράστε ένα καταψύκτη: Η προμήθεια κατεψυγμένων προϊόντων για χρήση αργότερα μέσα στο χρόνο είναι η απόλυτη οικονομία. Από το αρνάκι, αγορασμένο πριν τις ακριβές τιμές του Πάσχα αλλά και οποιοδήποτε κρέας ή θαλασσινό είναι σε προσφορά, μέχρι τα κατεψυγμένα λαχανικά που ήταν σε προσφορά κάποιους μήνες πριν αλλά όχι όταν τα χρειάζεστε. Ενας μεγάλος καταψύκτης μπορεί να σας κάνει εντυπωσιακή οικονομία σε πάρα πολλά αναλώσιμα ενώ παράλληλα θα μειώσει τις εξόδους σας για αγορές και άρα τα έξοδα σε καύσιμα κλπ
. Αγοράζετε σε μεγάλες ποσότητες: Όταν ένα κατάστημα έχει προσφορά απορρυπαντικά ή σαμπουάν ή άλλο προϊόν που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, αγοράστε σε μεγάλες ποσότητες που θα σας καλύψουν ακόμα και για όλο το χρόνο. Τα απορρυπαντικά και τα απλά καλλυντικά αφορούν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού και να τα βρείτε σε προσφορές 50% κάτω ή και περισσότερο, πρέπει να τις εκμεταλλευθείτε.
 Πως θα αγοράζετε ρούχα: Αν μένετε σε ακριβή περιοχή, σταματήστε να ψωνίζετε από εκεί! Ακόμα και απλά κομμάτια, όπως ένα επώνυμο παντελόνι τζιν, είναι ακριβότερο στη γειτονιά σας μέχρι και 40%. Προτιμήστε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα για τα ψώνια σας. Σε αυτές τις γειτονιές, στους εκεί πωλητές των καταστημάτων, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι επώνυμοι ψωνίζουν κρυφά από εκεί. Κάντε το και εσείς. Η επιλογή του στοκατζίδικου είναι επίσης μονόδρομος. Ούτως ή άλλως, αν δεν δουλεύετε σε περιοδικό μόδας κανείς δεν θα καταλάβει ότι φοράτε κάτι περυσινό. Τα στοκ των επώνυμων καταστημάτων και τα εκπτωτικά χωριά, έχουν πάντα εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 80%. Πως θα κάνετε οικονομία στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στο σπίτι: Καταρχάς «συμμαζέψτε» το σπίτι σας. Παράθυρα και πόρτες που μπάζουν ανεβάζουν το λογαριασμό της θέρμανσης αλλά και τη ψύξης το καλοκαίρι. Μονώστε πόρτες και παράθυρα με φθηνά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Αλλάξτε τους λαμπτήρες σας με απλούς οικονομίας ή και LED. Βάζετε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να λειτουργούν με το βραδινό τιμολόγιο. Αλλάξτε πάροχο στο τηλέφωνο και το ίντερνετ αλλά χωρίς να πέσετε θύματα προσφορών που απλά δεν σας αφορούν. Το πανίσχυρο ίντερνετ και τα δωρεάν διεθνή τηλεφωνήματα δεν σας αφορούν αν δεν χρησιμοποιείτε το ίντερνετ για τη δουλειά σας και δεν έχετε συγγενείς στο εξωτερικό. Επιλέξτε απλά και φθηνά πακέτα.
 Μαζέψτε χρήματα για έκτακτες και πάγιες ανάγκες: Το έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερο άρθρο, αλλά εν συντομία αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προϋπολογίζετε τα πάγια μηνιαία έξοδα από λογαριασμούς που μπορεί να είναι δίμηνοι ή τρίμηνοι ή και ετήσιοι (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες Ι.Χ κλπ) και να βάζετε το αντίστοιχο ποσό στην άκρη. Οικονομία για τις εξόδους της οικογένειας: Οσο και αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν για ορισμένους εφικτά, οι οικογενειάρχες έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Το παράπονο των παιδιών για έξοδο και διασκέδαση! Ενώ και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η λύση των κουπονιών, υπάρχουν και άλλες καλές προτάσεις.
 Πάρτε το «ασκέρι» σας και κάντε μία επίσκεψη σε ένα Μουσείο τις ημέρες που έχουν δωρεάν είσοδο και για μετά οργανώστε μία βόλτα με δικό σας καλάθι πικ-νικ σε παραλία ή ένα βουνό. Η πνευματική καλλιέργεια, ειδικά αν συνδυάζεται με κάποια fun δραστηριότητα για τα παιδιά είναι πιο ευπρόσδεκτη από τους μικρούς μας φίλους. Για κάτι πιο «exotic» προτιμήστε τον προαστιακό σιδηρόδρομο παρά το αυτοκίνητο. Με ελάχιστα χρήματα μπορείτε να φτάσετε σε εντυπωσιακούς προορισμούς, χωρίς καύσιμα, χωρίς διόδια και χωρίς ταλαιπωρία. Ειδικά για τον προαστιακό αλλά και τον σιδηρόδρομο, μπαίνοντας στις επίσημες ιστοσελίδες τους και κάνοντας Online κράτηση, πετυχαίνετε ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις! Τέλος, για τις διακοπές της οικογένειας, αναζητήστε προσφορές για ξενοδοχεία από σήμερα κιόλας! Οι έξυπνοι κλείνουν τις διακοπές τους μέσα στο χειμώνα, όταν και τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι αυτόνομοι ξενοδόχοι δεν είναι ακόμα βέβαιoι για το πόσο καλά θα πάει η σεζόν και προσφέρουν καλύτερες τιμές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου