Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑ Η ΥΓΕΙΑ. Όλη η αλήθεια για τους ξηρούς καρπούς. Απο τον βοτανολογο ΝΙΩΤΗ.

Καλο σας μηνα αγαπημενοι μου φιλοι και χαρουμενη Κυριακη!
Η αλήθεια είναι ότι οι ξηροί καρποί είναι πηγή λίπους, όμως ταυτόχρονα προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για τους ξηρούς καρπούς έχουν γίνει σημαντικές έρευνες, στις οποίες έχουν παρατηρηθεί τα εξής: το καρύδι περιέχει τη μικρότερη ποσότητα σε κορεσμένο λίπος σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, αυξημένη ποσότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς είναι πλούσιο σε ω3 και βιταμίνη Β2 - επίσης, έρευνες δείχνουν ότι το ελληνικό καρύδι περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ο ηλιόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα σεληνίου, χαλκού,
 βιταμίνης Β1 και Β3, αλλά είναι και σημαντική πηγή φολικού οξέος ο κολοκυθόσπορος περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, όμως είναι και πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου αλλά και βιταμίνης Κ.
 το αμύγδαλο έχει αυξημένη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μικρή ποσότητα πολυακόρεστων, ενώ επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Γενικότερα, οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτοστερόλες, που βοηθούν στην αναστολή απορρόφησης της χοληστερόλης, καθώς και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Επίσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ωμοί και ανάλατοι.

2 σχόλια:

  1. Κατά της φλεγμονής
    Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ωστόσο, τα καρύδια διαφοροποιούνται ως προς το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα λινολεϊκό οξύ. Μάλιστα, από έρευνες έχει φανεί ότι η ουσία βοηθά σε περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας, ενώ το 2006 μια ισπανική μελέτη έδειξε ότι τα καρύδια είναι εξίσου αποτελεσματικά με το ελαιόλαδο στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης στις αρτηρίες μετά από ένα λιπαρό γεύμα. «Γενικά, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες, όπως η Κ» επισημαίνει ο κ. Μανωλαράκης.

    Για τον εγκέφαλο
    Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να προσφέρει προστασία από εκφυλιστικές νόσους. Ακόμα, περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα.

    Για τα οστά
    Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος, «τα αμύγδαλα, που είναι οι πιο δημοφιλείς ξηροί καρποί, θεωρούνται πλούσια πληγή ασβεστίου, γι' αυτό και χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν ελαφρύ σνακ, φροντίζοντας να μην είναι αλατισμένα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε το όριο όσον αφορά την απαιτούμενη κατανάλωση νατρίου καθημερινά».

    Προσοχή με τη χοληστερίνη
    «Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, επομένως όσοι εμφανίζουν υψηλή χοληστερίνη πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους» επισημαίνει ο ειδικός. Το ίδιο συμβαίνει και με τα macadamia που είναι πλούσια πηγή σεληνίου, αλλά και κορεσμένων λιπαρών ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα καλο Μηνα Παιδια !!!!!!!!!
    Καλως ηρθες Σεπτεμβρη
    Και κάπως έτσι μπήκε και ο Σεπτέμβρης ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Ελπίζω ο Αύγουστος να πήρε στις αποσκευές του στεναχώριες , πικρίες και αρνητικές σκέψεις για να έχουμε την ευκαιρία για
    μια καινούρια αρχή.

    Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή