Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ. Οι μύθοι για τον καφέ...Απο τον βοτανολογο Νιωτη.

Ο καφές, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον πλανήτη, αποτελεί μία από τις πρώτες σκέψεις της ημέρας για τους περισσότερους, αλλά και συντροφιά για την υπόλοιπη διάρκειά της, χαρίζοντας τόνωση και ενέργεια! Καθημερινά όμως ερχόμαστε και με πολλούς άλλους τρόπους σε επαφή μαζί του! Συμβουλές διατροφής μεταξύ συναδέλφων, νέα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διατροφικές οδηγίες από τη μαμά μέχρι τη γειτόνισσα συχνά εμπλέκουν τον καφέ και δημιουργούν σύγχυση ως προς τις ιδιότητές του. Μήπως ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε μερικούς μύθους και αλήθειες για τον καφέ;
 Ο καφές παχαίνει και δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος Μύθος: Ο καφές από μόνος του περιέχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αποκτάει, όμως, θερμίδες από τη ζάχαρη, το γάλα, το σιρόπι ή τη σαντιγύ που του προσθέτουμε. Ο καφές, λοιπόν, μπορεί να ενσωματωθεί σε μία δίαιτα αδυνατίσματος ελεύθερα συνεχίζοντας να τον καταναλώνετε άφοβα, χωρίς να ξεφεύγετε από το καθημερινό σας πρόγραμμα, αρκεί να ελέγχετε σε συνεννόηση με το διαιτολόγο σας τις θερμίδες που του προσθέτετε με επιπλέον υλικά. Ο καφές περιέχει μόνο καφεΐνη. Μύθος: Ο καφές, εκτός από καφεΐνη, περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετιστεί με ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με προστασία από την εμφάνιση νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νόσος πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, οι πιθανοί «υπεύθυνοι» για την ευεργετική, αυτή, δράση δεν είναι άλλοι από την καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά του.
Η ενσωμάτωση, λοιπόν, του καφέ στην καθημερινότητά μας στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής εκτός από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της τόνωσης χάρης την καφεΐνη που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει κι έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Ο καφές μας ενυδατώνει Αλήθεια: Ο καφές δεν να επηρεάζει την ημερήσια ισορροπία υγρών στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, όλα τα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για υγρά καλύπτονται μέσω των τροφίμων και το υπόλοιπο 80% μέσω ροφημάτων και ποτών, όπως το νερό, το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.
Συμπερασματικά, ο καφές, ο οποίος αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από νερό, μπορεί να συμβάλει με τη σειρά του στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε υγρά. Ο καφές ‘‘πειράζει’’ στα νεύρα Μύθος: Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα προκαλεί νευρικότητα. Κάθε άτομο έχει διαφορετική ανεκτικότητα στην καφεΐνη, συνεπώς αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε ευαισθησία στη δράση της, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη δόση που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα ή ακόμη και να επιλέξετε την ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

8 σχόλια:

  1. Επίδραση του καφέ στον οργανισμό
    Υπέρ Κατά
    Αύξηση της εγρήγορσης
    Αύξηση νευρικότητας, άγχους, αϋπνίας

    Μείωση της χολολιθίασης
    Μπορεί να προκαλέσει εθισμό

    Αύξηση των καύσεων του οργανισμού
    Αύξηση του κινδύνου αποβολής

    Δεν είναι καρκινογόνος

    Πολλά έχουν λεχθεί για την επίδραση του καφέ στην υγεία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των πολυάριθμων ερευνών που έχουν γίνει ως τώρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την ηλικία, την ημερήσια ποσότητα καφέ, τη σύγχρονη λήψη οινοπνευματωδών και τις συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Αντίθετα τα παιδιά δεν φαίνονται πιο ευάλωτα από τους ενηλίκους σε ελαφρές δόσεις καφέ. Στους καπνιστές η δράση της καφεΐνης είναι λιγότερο έντονη, ενώ αντίθετα η λήψη αλκοόλ ή αντισυλληπτικού χαπιού, μειώνει την αποβολή της από τον οργανισμό. Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Στον εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που χρησιμοποιείται σε μερικά φάρμακα για την ημικρανία. Υπερβολική κατανάλωση προξενεί νευρικότητα, άγχος, αϋπνία. Στα περισσότερα άτομα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα παρατηρούνται με κατανάλωση καφεΐνης άνω των 600mg/μέρα (=4 φλιτζάνια των 150mg). Αμερικανικές έρευνες έδειξαν ότι πολύ υψηλές ποσότητες καφέ (άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης, δηλαδή 75 φλιτζάνια), προκαλούν δηλητηρίαση, τον καφεϊνισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί εθισμός στον καφέ, όχι λόγω καφεΐνης, αλλά από ένα άλλο συστατικό του, την μεθυλξανθίνη. Η επίδραση του καφέ στην καρδιά είναι και αυτή πολυσυζητημένη. Σε συνηθισμένες ποσότητες ούτε αύξηση της πίεσης προξενεί, ούτε ταχυκαρδία σε υγιή άτομα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η κατανάλωση υπερβεί τα 90mg(= φλιτζάνια των 150ml ) ή και σε μικρότερες ποσότητες σε άτομα που έχουν γνωστή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού. Ως προς το γαστρεντερολογικό σύστημα, κλασικά οι συμβουλές που δίνονται σε άτομα με διαφραγματοκήλη και παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο με αίσθημα "καούρας", περιλαμβάνουν και απαγόρευση των ποτών που περιέχουν καφεΐνη. Τα αποτελέσματα όμως των ερευνών είναι αντικρουόμενα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα επίπεδο γαστρικής και εντερικής ευαισθησίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο καφές δεν πειράζει το συκώτι, αντίθετα μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου είδους λίθων της χοληδόχου κύστης. Και μία χρήσιμη πληροφορία: η κατανάλωση καφέ λίγο πριν από τη λήψη αλκοόλ αυξάνει την απορρόφηση του τελευταίου. Στο αναπνευστικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη. Από ενδοκρινολογικής άποψης τώρα, παρατηρήθηκε ότι η ένταση των διαταραχών που έχουν οι γυναίκες πριν από την έμμηνο ρύση έχουν σχέση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνουν. Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία αυτού του φαινομένου, γιατί υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις: ή ο καφές επιτείνει τα συμπτώματα ή εξ' αιτίας των συμπτωμάτων αυξάνεται η κατανάλωση καφέ...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα παιδια ! με μετρο ο καφες κανη καλο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθε το πρωί και είμαι μόνη
    πίνω το καφέ μου τον πικρό
    ρίχνω τα χαρτιά και με σκοτώνει
    που σε βγάζουν ψεύτη και δειλό

    Στον καφέ διαβάζω τα σημάδια
    και τη μοίρα ψάχνω στα τυφλά
    στο φλιτζάνι η ζωή μου άδεια
    στο πιατάκι κρύφτηκες ξανά

    έτσι όπως καίει στα χέλια ο καφές μου
    θέλω να καείς που πήρες τις χαρές μου
    έτσι όπως πέφτει κάτω το φλιτζάνι
    θρύψαλλα να γίνουν όσα σου `χω κάνει

    σύννεφα βαριά και κλεισμένοι όλοι οι δρόμοι
    ντάμα στην κοψιά την αγάπη μας σκοτώνει

    Το φλιτζάνι γράφει μαύρο τέλος
    σε μια μπερδεμένη ρουφηξιά
    βλέπω μια καρδιά και ένα βέλος
    δίχως τα δικά μου αρχικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα φιλε Νιωτη. Περιμενω να μας ανεβασεις τωρα το καλοκαιρι κατι για τα τροπικα φρουτα. Νασαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα καλλιμαχε αυριο θα εχω θεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή