Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ...Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές θάλασσες...Απο τον Φωτη Μανιο.

Την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών υδάτων κολύμβησης επαναβεβαιώνει η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), σχετικά με την καθαρότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την έκθεση, τα ελληνικά ύδατα κολύμβησης κατέχουν την πέμπτη θέση στην Ευρώπη σε καθαρότητα, με ποσοστό ποιότητας 93,3%.
 Ξεχωρίζουν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, καθώς έχουν επιτύχει εξαιρετική ποιότητα υδάτων (100%) στο σύνολο των οικείων καταχωρισμένων περιοχών κολύμβησης. Σε οκτώ χώρες οι τιμές ποιότητας είναι εξαιρετικές, σε ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη Μάλτα (97%), την Κροατία (95%), την Ελλάδα (93%), τη Γερμανία (88%), την Πορτογαλία (87%), την Ιταλία (85%), τη Φινλανδία (83%) και την Ισπανία (83%). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας.
 Όσον αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης, η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει ότι συνεχίζεται η βελτίωσή τους, καθώς το 94% των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων. Η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78% των περιοχών, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, σε σύγκριση με τα στοιχεία της περυσινής έκθεσης. Παρά τη γενική βελτίωση, από τη φετινή έκθεση προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων είναι ανεπαρκής σχεδόν στο 2% των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης.
 Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12%), στις Κάτω Χώρες (7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6%). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευτεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012. Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης είναι καλύτερες, καθώς πάνω από το 95% των περιοχών της Ένωσης πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 81% χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Συγκριτικά, το ελάχιστο όριο υπερβαίνει το 91% των λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα παρουσιάζει το 72% αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου