Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ. Ρημάζουν τα ακίνητα του Δημοσίου.....

Σε «τσιμεντένια φαντάσματα» έχουν μετατραπεί εκατοντάδες κτήρια του Δημοσίου, τα οποία, αντί η Πολιτεία να τα αξιοποιήσει συστεγάζοντας δημόσιες υπηρεσίες, τα έχει αφήσει στη «μοίρα» τους. Ο κατάλογος μακρύς και μεγάλος.
 Όπως και μεγάλα είναι τα ποσά που δαπανά ετησίως το κράτος σε ενοίκια, τη στιγμή που διαθέτει κτήρια ανεκμετάλλευτα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επταώροφου πολυτελούς ακινήτου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Ένα μέρος του ακινήτου, πέντε όροφοι συγκεκριμένα, ανήκει στο Ι.Κ.Α., ωστόσο ουδείς από τους αρμόδιους φορείς φρόντισε να τους αξιοποιήσει. Το ακίνητο, εδώ και χρόνια, παραμένει ανοίκιαστο και παραμελημένο, αφημένο στη φθορά του χρόνου. «ΝΑΙ» στην παραμέληση Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το πάλαι ποτέ πολυτελές café-bar «ΝΑΙ» στον Πειραιά και τίποτα δεν μαρτυρά τις παλιές του δόξες.
 Οι πόρτες είναι ανοιχτές και σπασμένες. Τα άλλοτε λεπτομερώς βαμμένα κάγκελα έχουν σκουριάσει και μοιάζουν ετοιμόρροπα. Η εικόνα του ξύλινου και καλογυαλισμένου παρκέ έχει ξεθωριάσει και έχει αντικατασταθεί από αμέτρητα κομμάτια σπασμένου γυαλιού, τα οποία προδίδουν το πλιάτσικο και τις καταστροφές που έχει υποστεί ο χώρος. Στο εσωτερικό, οι καναπέδες και τα τραπέζια έχουν εξαφανιστεί και τη θέση τους έχουν καταλάβει παλιές καρέκλες στις οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, «αναπαύονται» πλιατσικολόγοι και χρήστες ναρκωτικών. Πίνακες δεν υπάρχουν πλέον, παρά κακοζωγραφισμένα γκράφιτι, τα οποία συνθέτουν μία γενικότερη εικόνα αποσύνθεσης και μαρασμού ενός κτηρίου, το οποίο παλαιότερα είχε «φιλοξενήσει» μερικούς από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της χώρας.
 Στο κατάστημα, με την ανοχή όπως φαίνεται των Αρχών, γίνεται καθημερινά πλιάτσικο, ενώ το Υπουργείο Αθλητισμού δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να σταματήσει εγκαίρως τους επιτήδειους που κλέβουν πόρτες, παράθυρα, χάλκινα μέρη, συσκευές και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα, μείζον πρόβλημα αποτελεί ο περιβάλλων χώρος, που θυμίζει σκουπιδότοπο και εγκυμονεί κινδύνους για τους επισκέπτες του πάρκου. Ο χώρος δεν είναι καν περιφραγμένος, με αποτέλεσμα ανήλικα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να «παίξουν» με σπασμένα τζάμια, ξεχαρβαλωμένες πόρτες και σκουριασμένα μέταλλα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, παρόλο που οι αρμόδιοι φορείς είναι ενήμεροι για το θέμα, φέρονται να αδιαφορούν τόσο για τον καθαρισμό του κτηρίου όσο και για την αξιοποίησή του, η οποία άλλωστε θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος.
 Αθήνα, οδός Αχαρνών Στην ίδια μοίρα, όμως, βρίσκεται και ένα κτήριο επί της οδού Αχαρνών, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Η πόρτα - ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτή - είναι μισάνοιχτη. Τα πρώτα «ευρήματα» (μια ζακέτα, ένα καρότσι σούπερ μάρκετ και κάποιες σακούλες) δείχνουν ότι, αν και το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο, κατοικείται. Ο χώρος, ερειπωμένος, λεηλατημένος και αφημένος στη φθορά του χρόνου, αποτελεί ένα - ακόμη - δυσάρεστο αξιοθέατο στην καρδιά της πολυπαθούς πρωτεύουσας.
 Αν και έχει σφραγιστεί ήδη δύο φορές, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους αστέγους και τους ναρκομανείς, οι οποίοι κατά καιρούς χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις ως κατάλυμα. Το σχήμα… οξύμωρο. Ένα κτήριο του Υπουργείου Υγείας αποτελεί το καταφύγιο αυτών που επιθυμούν ανενόχλητοι να κάνουν χρήση ναρκωτικών, προκειμένου να «κόψουν» ένα εισιτήριο για ένα φανταστικό και επίπονο ταξίδι. Καταβάλλουν ενοίκια για ακίνητο-φάντασμα Aλόγιστη σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος συντελούνται σχετικά με την ενοικίαση ακινήτου που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ναυπάκτου, στο οποίο στεγάζεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδος.
 Το εργαστήριο, το οποίο θα λειτουργούσε ως κέντρο ανάλυσης δειγμάτων νερού και τροφίμων, παραμένει εδώ και πέντε χρόνια ερμητικά κλειστό, με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να συνεχίζει να μισθώνει το ακίνητο καταβάλλοντας κανονικά τα ενοίκια στον ιδιοκτήτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου