Εικόνες της δεκαετίας του '50 και του '60 θυμίζει το μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη προς τη Γερμανία, καθώς, όπως τότε, έτσι και τώρα, η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται κινητήριος μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου. Με το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών να προέρχεται από χώρες της Ε.Ε., και μάλιστα από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα, δεν είναι άξιο απορίας ότι την πρωτιά σε ποσοστιαία μεταβολή όχι όμως και σε απόλυτους αριθμούς κατέχει η Ελλάδα. Σε σχέση με το 2010, το ποσοστό των Ελλή
νων που μετανάστευσαν στη Γερμανία πέρυσι αυξήθηκε με θεαματικό τρόπο, κατά 90%, ή 11.000 ανθρώπους. Συνολικά μετανάστευσαν 24.000 Ελληνες το 2011, όταν το 2010 ήταν 13.000. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (+52%) αφορά τους Ισπανούς μετανάστες, που σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν κατά 7.000.
Οι Ελληνες έχουν ως πρώτη επιλογή τους τη Γερμανία, καθώς υπάρχουν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα. Επίσης, η Ευρώπη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, γεγονός φυσικά που οφείλεται και στο ότι υπάρχουν ανοικτά σύνορα. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Ελληνες έχουν φύγει για τη Γερμανία προκειμένου να βρουν εργασία, είτε πρόκειται για επιστήμονες είτε για ανειδίκευτους εργάτες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 2007 εργάζονταν 1.500 Ελληνες γιατροί στη Γερμανία ενώ το 2012 υπολογίζονται σε 12.000.
Είτε απόφοιτοι ιατρικών σχολών επιλέγουν τη μετανάστευση προκειμένου να αποφύγουν τις λίστες αναμονής στην Ελλάδα είτε γιατροί αναζητούν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες σε γερμανικά θεραπευτήρια.
Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ενημέρωση Ελλήνων νοσηλευτών και ιατρών, καθώς και πτυχιούχων της Ιατρικής Σχολής, που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στη Γερμανία. Την εκδήλωση διοργανώνει ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES της Ελλάδας και με την Υπηρεσία EURES της Γερμανίας. Εκπρόσωποι μεγάλων νοσοκομείων που ζητούν γιατρούς και νοσηλευτές, θα ενημερώσουν τους Ελληνες για τις προοπτικές που ανοίγονται.
Μετανάστες Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία ανήλθε πέρσι στους 958.000, αύξηση 20% (160.000 σε απόλυτους αριθμούς) σε σύγκριση με το 2010, εκ των οποίων οι 842.000 προήλθαν από το εξωτερικό (αύξηση 23% κατά 158.000). Οι υπόλοιποι αφορούν εσωτερική μετανάστευση. Σε απόλυτους αριθμούς αλλά και σε ποσοστιαία μεταβολή, σημαντική αύξηση κατέγραψε η μετανάστευση από νεοεισερχόμενες χώρες στην Ε.Ε. το 2004 (+75.000 άνθρωποι, μεταβολή 43%). Την πρωτιά κατέχει η Πολωνία, καθώς οι Πολωνοί μετανάστες στη Γερμανία αυξήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο κατά 49.000 και ακολουθεί η Ουγγαρία (+12.000).
Οι μετανάστες από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 33.000, ποσοστό 29%.
Από τις μη ευρωπαϊκές χώρες, το συνολικό ποσοστό μεταβολής των μεταναστών ήταν περιορισμένο κατά μόλις 4%. Η μετανάστευση από την Ασία αυξήθηκε κατά 11%, από την Αμερική κατά 10% και από την Αφρική κατά 1%. Πρώτο στην προτίμηση των μεταναστών ήταν το κρατίδιο της Νορντχάιν-Βεστφαλίας, της Βαυαρίας, της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Έσσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου