Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ. ''Αποστειρωμένες'' παρελάσεις

Με κιγκλιδώματα, φράκτες και στρατιές διμοιριών των ΜΑΤ αλλά και με μετακινήσεις ακόμη και συνοριακών φ
ρουρών, η Ελληνική Αστυνομία προσδοκά να αποφύγει επεισόδια και γεγονότα όπως τα περυσινά, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων και παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα διαρκέσει μόλις 40 λεπτά της ώρας.
 Παράλληλα, έντονη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας στο Σύνταγμα αλλά και στον Πειραιά, όπου θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις.
 Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ηγετικών της στελεχών χρησιμοποίησε τον όρο «αποστείρωση», προκειμένου να χαρακτηρίσει τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να αποφευχθεί κάθε φυσική ακόμη και ακουστική, αν είναι δυνατόν, επαφή μεταξύ της εξέδρας των επισήμων στη συμπρωτεύουσα και του πλήθους. Το ίδιο ακριβώς πλάνο θα ακολουθηθεί και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα. Παράγοντες της Θεσσαλονίκης ανεβάζουν σε 2.500 τους άνδρες των ΜΑΤ που θα παραταχθούν την Κυριακή στην παραλιακή, όπου θα παρελάσουν τα στρατιωτικά τμήματα.
 Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε τους τοπικούς παράγοντες καθώς και την κυβέρνηση ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει όσα έχουν σχεδιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, παρά την πληθωρική προσφορά από συλλόγους για συμμετοχή στην παρέλαση, οι Αρχές προτίμησαν τη «σύντομη» εκδοχή, καλυπτόμενες και από το πρόσχημα της μείωσης των εξόδων λόγω κρίσης.
 Υπενθυμίζεται πως ανάλογη «συνταγή» είχε υιοθετηθεί πέρυσι στην Αθήνα για τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο να διαδηλώσει Με επίσημες ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις και να πραγματοποιήσουν λαϊκές παρελάσεις, μετά το πέρας των επισήμων εκδηλώσεων, προκειμένου να εκφράσουν τα αντιμνημονιακά αισθήματα του λαού.
 Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία ανήρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της παρέλασης, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα της Τσιμισκή, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ το απέτρεψαν. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια, πέραν μίας μικροέντασης που διήρκεσε για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου