Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ τι σημαινει η λεξη.....ΛΑΜΟΓΙΟ!

Ερευνώντας για τη σημασία της λέξης «λαμόγιο»,
 βρήκα στο διαδίκτυο την πιο κάτω ερμηνεία: «Η λέξη «λαμόγιο» είναι ταυτισμένη με τον απατεώνα, τον ‘αβανταδόρο’, τον καιροσκόπο, τον καταχραστή, αυτόν που κάνει ‘αρπαχτές’ και τον ασυνεπή στις υποσχέσεις του.
 Η πράξη που τελεί το λαμόγιο, λέγεται ‘λαμογιά’. Η επικρατέστερη εκδοχή, οδηγεί στην ιταλική προέλευση και ετυμολογία του όρου και πιο συγκεκριμένα στη λέξη «Λα μόγιε» (La moglie=Η γυναίκα). Μια συνηθισμένη δικαιολογία των χαρτοπαικτών που είχαν κερδίσει κάποιο σεβαστό ποσό και ήθελαν να αποχωρήσουν με ένα εύσχημο τρόπο για να μη το χάσουν, ήταν (και μάλλον εξακολουθεί να είναι) η…μουρμούρα γυναίκα τους που τους περίμενε στο σπίτι. «Εεε… Λα μόγιε, λα μόγιε…» έλεγαν κι αποχωρούσαν.
Έτσι, όσοι ακολουθούσαν αυτοί την τακτική, αποκαλούνταν κοροϊδευτικά «λα μόγιε». Ο όρος αυτός, όταν πέρασε στην Ελλάδα, ταυτίστηκε αρχικά, κυρίως με τούς ‘αβανταδόρους’ και ‘τσιλιαδόρους’ των παπατζήδων. Αυτοί, έκαναν τον ‘κράχτη’, προσποιούμενοι τον παίχτη που κέρδιζε το παιχνίδι, προσελκύοντας έτσι ανύποπτα θύματα στα νύχια του παπατζή. Στις μέρες μας, η λέξη ‘λαμόγιο’ έχει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και είναι εν πολλοίς συνυφασμένη με τους διεφθαρμένους πολιτικούς, καθώς κι αυτούς που παρασιτούν υπό την εύνοια τους.»
 Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω ερμηνεία, φαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός ‘λαμόγιο’ ταιριάζει απόλυτα σε δικούς πολιτικούς. Ας φανταστούμε, λοιπόν, το λαμόγιο που προσποιείται ότι έχει κερδίσει ένα παιγνίδι «εδώ παπάς, εκεί παπάς» και καταφέρνει να προσελκύσει και άλλους παίχτες όχι βεβαίως για να κερδίσουν αλλά για να χάσουν.
 Ας φανταστούμε, επίσης, ένα χαρτοπαίχτη, που επικαλούμενος τη μουρμούρα της γυναίκας του ξαφνικά αποχωρεί για να μη χάσει. Στην Κύπρο Τι συμβαίνει τώρα στον τόπο μας. Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εδώ και δύο χρόνια ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα αποστροφής προς την κυβέρνηση και φαίνεται ότι αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και με τέτοιο τρόπο ώστε το μόνο κριτήριο των ψηφοφόρων να είναι η τιμωρία των κυβερνώντων, χωρίς να αποτελεί κύριο θέμα του πολιτικού διαλόγου η αξία του καθενός υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε.
 Σε αυτό το παιγνίδι έχουν ρόλο και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφοι που επικεντρώνονται στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας για την κυβέρνηση. Μια μερίδα της ηγεσίας του ΔΗ.ΚΟ. έχει μπει σε αυτό το παιγνίδι αποσύροντας το ΔΗ.ΚΟ. από την συγκυβέρνηση και επιχειρώντας με το ζόρι να εντάξει το ΔΗ.ΚΟ. σε πορεία με τον ΔΗ.ΣΥ. ώστε να επωφεληθεί από το παιγνίδι αυτό.
 Αναφέρομαι σε μια μερίδα των ηγετών του ΔΗ.ΚΟ. διότι πιστεύω θα ήταν άδικο να αναφερθώ στο σύνολο των ηγετών του ΔΗ.ΚΟ και ακόμα πιο άδικο να αναφερθώ στο ΔΗ.ΚΟ. Έτσι μια μερίδα της ηγεσίας του ΔΗ.ΚΟ. που υποστήριζε τη συνεργασία ΔΗ.ΚΟ.-ΑΚΕΛ, μετά την αποτυχία εκλογής Κάρογιαν στην προεδρία της Βουλής και μετά από διαγραφές ή εκπτώσεις στελεχών για απειθαρχία με τις επιλογές της, ξαφνικά και όπως τον χαρτοπαίχτη που επικαλείται τη μουρμούρα της γυναίκας του, οδήγησε το ΔΗ.ΚΟ. σε τροχιά με τον ΔΗ.ΣΥ. απειλώντας με νέες διαγραφές ή εκπτώσεις σε περίπτωση απείθειας με τις νέες επιλογές.
 Το όλο πολιτικό παιγνίδι που εξελίσσεται δεν διαφέρει με το λαμόγιο που προσποιείται ότι κέρδισε για να προσελκύσει νέα θύματα του ‘παπατζή’. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η υποστήριξη των πρώην υπουργών του ΔΗ.ΚΟ. στην επιλογή του κόμματος για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Μεταξύ αυτών και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου με ειδική αναφορά ότι στην ομάδα αυτή μετέχουν και υπουργοί του Τάσσου Παπαδόπουλου ωσάν και ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα υποστήριζε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη.
 Το παιγνίδι προσέλκυσης θυμάτων φαίνεται να συνεχίζεται. Δεν σκέφτομαι τα λαμόγια. Είναι τα θύματα τους που σκέφτομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου