Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ....Απο τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ.

Σίγουρα έχετε ακούσει περιγραφές όπως: «μασίφ», «ψημένη οξιά», «ιταλικό», «δικής μας παραγωγής» και άλλες εκφράσεις κλισέ που χρησιμοποιεί ο εμπορικός κλάδος του επίπλου. Θεωρώ απαραίτητο ν' αναφερθώ στους παραπάνω όρους και εκφράσεις και να σας ενημερώσω σχετικά.
 Τα προϊόντα ξύλου είναι σύνθετα υλικά αποτελούμενα από ίνες ξύλου, καπλαμάδες και συγκολλητικές ουσίες (φυσικές ή συνθετικές ρητίνες, αλλά και ανόργανα υλικά, όπως γύψος ή τσιμέντο). Τα πιο γνωστά προϊόντα ξύλου είναι τα κόντρα πλακέ, οι μοριοσανίδες (νοβοπάν), οι ινοσανίδες (όπως το MDF) και οι μελαμίνες.
 Θεωρητικά αλλά και πρακτικά, όταν λέμε μασίφ εννοούμε ένα φυσικό και συμπαγές ξύλο παρασκευασμένο από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου. Από μασίφ ξύλο συνήθως δεν κατασκευάζεται ολόκληρο έπιπλο αλλά μέρη του, όπως τα πόδια των τραπεζιών, πόρτες από έπιπλα κουζίνας και ντουλάπας. Αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνω περισσότερο κατανοητός: Το πόδι του τραπεζιού αποτελείται συνήθως από τέσσερα ενωμένα και συγκολλημένα μεταξύ τους κομμάτια μασίφ ξύλου.
 Μεγάλες επιφάνειες όπως πόρτες (κουζίνας, ντουλάπας) αποτελούνται από λωρίδες μασίφ ξύλου, συνήθως πλάτους 5 εκατοστών, οι οποίες είναι και αυτές συγκολλημένες μεταξύ τους. Οι λόγοι που χρησιμοποιούνται μικρά τεμάχια μασίφ ξύλου είναι γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή χρησιμοποιούνταν ολόκληρο το μασίφ ξύλο, υπήρχε μεγάλος αλλά και βέβαιος κίνδυνος να στραβώσει το έπιπλο και να δημιουργηθούν ρωγμές.
 Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, γιατί έπιπλο που περιλαμβάνει μέρη από μασίφ ξύλο είναι ακριβότερο σε σχέση με άλλα. Δε λέμε ότι επειδή είναι από μασίφ ξύλο είναι το καλύτερο ή αν είναι από MDF ή νοβοπάν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι να σας πουλάνε MDF ή νοβοπάν για μασίφ ξύλο. Όλα τα υλικά είναι καλά, αν τα χρησιμοποιούμε για την κατάλληλη κατασκευή. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα έπιπλο για το μπάνιο ή για το μπαλκόνι από νοβοπάν (μοριοσανίδα) αν δεν είναι ανθυγρό, ή ένα έπιπλο για εξωτερικούς χώρους από μασίφ ξύλο, χωρίς να το εμποτίσουμε με CCA ή με άλλες ουσίες και χωρίς να το βάψουμε, καθώς επίσης να το συντηρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 Μην ξεχνάμε ότι το ξύλο έχει πόρους και αυτό που το καταστρέφει περισσότερο είναι το νερό. Γι' αυτόν το λόγο όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα έπιπλο για το μπάνιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξύλο το οποίο να βάφεται (όχι μελαμίνη), ώστε να του κλείσουμε τους πόρους και να μην εισχωρήσει η υγρασία και σαν αποτέλεσμα να διογκωθεί.
 Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για την κακή ποιότητα του νοβοπάν πολλές φορές διαψεύδεται, διότι κατασκευάζονται πολλά στοιχεία του επίπλου από αυτό και αναλόγως με την πυκνότητα και το πάχος πετυχαίνουμε πολύ ανθεκτική κατασκευή. Για παράδειγμα, για να μην υπάρχει πρόβλημα με τα ράφια από ντουλάπα ή βιβλιοθήκη, επιλέγουμε το πάχος να είναι 22mm και όχι 16mm. Και φυσικά πρέπει να προσέχουμε το μήκος να μην υπερβαίνει το 1.00m.
 Όταν τα ράφια θέλουμε να σηκώνουν βάρος (να μην υποστούν λυγισμό) θα πρέπει ν' αυξάνεται το πάχος ή να μικραίνει το μήκος. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ένα κομμάτι ξύλου νοβοπάν κι ένα MDF στα οποία βιδώσαμε μια βίδα πάχους 0,4mm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου