Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ....Μαζι με τον φιλο μας βοτανολογο Νιωτη. ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ...

Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου.
 Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων από τα φίδια.
 Θεραπευτική δράση
 Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη.
 Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.
 Σύμφωνα με έρευνες η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
 Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.

4 σχόλια:

  1. Το σκόρδο είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Η ύπαρξή του έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση των ασθενειών της καρδιάς, την μείωση της πίεσης αλλά και με την καταπολέμηση του κρυολογήματος!

    Οπότε τέρμα τα φάρμακα! Καταναλώστε σκόρδο!

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου δεν είναι κάτι νέο. Σανσκριτικά κείμενα, αναφέρουν την ύπαρξη και χρήση του στη Ινδία, πριν από 5000 χρόνια.

    Οι Κινέζοι επίσης, χρησιμοποιούν το σκόρδο, εδώ και 3000 χρόνια ως φάρμακο! Μπορεί ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ 1928, να ανακάλυψε την πενικιλίνη, το σκόρδο όμως κατέχει την πρώτη θέση ως το ποιο αρχαίο φάρμακο!

    Αρκεί να αναφέρουμε πως στο Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι γιατροί των «Συμμαχικών» δυνάμεων, χορηγούσαν σε κάθε στρατιώτη, μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα.

    Τους ανάγκαζαν να την καταπιούν όπως ένα χάπι! Βέβαια γνώριζαν την πολύτιμη φαρμακευτική δύναμη του σκόρδου.


    Που κάνει καλό το σκόρδο λοιπόν;

    Βασικά, το σκόρδο, κάνει μόνο καλό!

    Βέβαια, όλη η σύγχρονη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ιδιότητα του σκόρδου, να ελαττώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

    Επίσης, προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.

    Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα, ότι το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία θρόμβων στα αγγεία μας!

    Τακτική κατανάλωση ομού σκόρδου, τονίζουν οι επιστήμονες, δημιουργεί έναν «μανδύα» προστασίας ενάντια σε μικρόβια και ιούς!

    Η αντιβακτηριδιακή του δράση ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα κατά την διάρκεια ενός λοιμώδους πυρετού στην Αγγλία.

    Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που καταναλώνουν σκόρδο, ακόμα και εάν αρρωστήσουν, θα είναι σε θέση να ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα από αυτούς που δεν καταναλώνουν!

    Μια σκελίδα σκόρδου την ημέρα , καλύπτει τις ανάγκες του σώματος μας σε βιταμίνες Α, Β, Γ , καθώς και ένα ευρύ φάσμα ανόργανων συστατικών, όπως το μαγνήσιο, σελήνιο, ιώδιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

    Στον αντίποδα, το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους καούρες ή μετεωρισμούς. Για αυτόν τον λόγο, τα φαρμακεία έχουν συμπληρώματα διατροφής από σκόρδο, το οποίο σε ένα δισκίο, σας υπερκαλύπτει σε ανάγκες, αποφεύγοντας έτσι την έντονη μυρωδιά!


    Σκόρδο και μαγειρική

    Τέλος, όσον αφορά την μαγειρική, καλό θα ήταν να μην το αφήνετε να βράσει ή να ψηθεί πολύ, γιατί χάνει τα συστατικά του. Πέντε λεπτά πριν τραβήξετε το φαγητό από την φωτιά, προσθέστε όσο σκόρδο θέλετε!

    Παρά την άσχημη μυρωδιά του, το σκόρδο είναι ένα πολύτιμο φάρμακο. Εάν καταφέρουμε και το βάλουμε στην διατροφή μας 3-4 φορές την εβδομάδα, θα έχουμε πάντα ενισχυμένη την άμυνα του οργανισμού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα φιλοι μου. Πολυ καθηστερημενα σας χαιρετω επειδη ειχα μεγαλο προβλημα με το διαδυκτιο στον υπολογιστη. Καλη εβδομαδα σε ολους και καλο βραδακι να εχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή