Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ.

Για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο.
Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και ανακάλυπταν τις ευεργερτικές τους ιδιότητες. Έτσι, ο Πλινιός, ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης την ανακάλυψαν και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών.
 Για φαρμακευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες της. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου. Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου.
Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Έχει βρεθεί ότι έχει αντισπασμωδική δράση, σε περιπτώσεις ρευματισμών ή ισχιαλγίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αντιμετώπιση της οξείας ή χρόνιας νεφρίτιδας, του ίκτερου, παθήσεων της χολής, του έλκους του στομάχου, βρογχικών παθήσεων και χρόνιων διαρροιών ή δυσκοιλιότητας.
 Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, βοηθά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, αφού διεγείρει το πάγκρεας. Η ισταμίνη τής προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νοσημάτων. Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο.
 Η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την γυναίκα, αφού βοηθά στις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

21 σχόλια:

  1. Αν έχεται πρόβλημα από. 1.Τριχόπτωση. Φτιάξτε ένα αφέψημα απο τις ρίζες και τα φύλλα και κάντε μασάζ. 2.Πρησμένα Πόδια. Καντέ ποδόλουτρο έχωντας ρίξει μέσα εγχυμα τσουκνίδας.(αιθέριο έλαιο). 3.Δυσκοιλιότητα. Ρίξτε μια χούφτα φύλλα τσουκνίδας σε βραστό νερό και πίνεται το αφέψημα μερικές φορές την ημέρα.Η δυσκοιλιότητα υα υποχωρήσει σύντομα. 4.Μολύνσεις στόματος. Κάντε καθημερινά πλύσεις με το αφέψημα της. 5.Αναίμια. Βράστε τα φύλλα της και πίνεται ένα φλιτζάνι του τσαγίου κάθε πρωί. 6.Βρογχίτιδα.Βράστε τα φύλλα και τουσ σπόρους για μισή ώρα.Σουρώστε και πίνεται μισό ποτήρι 1-2 φορές την ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος, και σαν ρόφημα μπορεί να κατεβάσει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων και ασθενειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νιωτη θυμαμαι καποτε που μου εδωσες κι εφαγα τσουκνιδοπιτα και ηταν καταπληκτικη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο.

    Πηγή: http://www.otyposnews.gr/archives/33451#ixzz1xqntqbWl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω ακόμη την περσινή τσουκνίδα που μάζεψα για σένα κάνει ακόμη η να την πετάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρουλα περιση δεν ηρθα να παρω την τσουκνιδα που μου μαζεψες δεν παει χαμενη να την πεινης εσυ,

      Διαγραφή
  6. οχι Σταυρουλα αμα? την εχεις ξερανη στον ηλιο δεν χαλαει να την πεινης καθε πρωι. εγω καθε μερα πεινω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θελω να ξερεται οτι η τσουκνιδα ειναι πολυ γλυκια σαν γευση . γιαφτο και την κανουν πιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία στήλη κύριε Νιώτη, σε ευχαριστούμε για τις πολίτιμες γνώσεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να εισαι καλα Sylvia και να τα λεμε ,για οτι προβληματα υπαρχουν παντα για την υγεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για ο,τι προβλήματα υγείας έχετε να μου γράφεται εδώ παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα Φίλοι μου η Τσουκνίδα το θαύμα της φύσης είναι !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα από τα θαυματουργά βότανα που υπάρχουν είναι η Τσουκνίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλές γιορτες καλό Πάσχα Φίλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΞΟΧΑ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή