Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ. Γνωριστε τα υπεροχα μερη μας οικονομικα. ΚΑΒΑΛΑ. Συνδιασμος εξοχης και πολης.

ΚΑΒΑΛΑ Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καβάλα, μια σύγχρονη, παραθαλάσσια πόλη-χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο- που διατηρεί πολλά στοιχεία από την παλιά της φυσιογνωμία.
Οι μεγάλες πλατείες, τα μοντέρνα κτήρια, τα εμπορικά κέντρα στη δυτική πλευρά της πόλης γειτονεύουν αρμονικά με τα παραδοσιακά σπίτια, τους μπαξέδες και τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης (συνοικία Παναγία). (Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)
 ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας και από τους σπουδαιότερους ολόκληρης της Ελλάδας είναι οι Φίλιπποι, με μνημεία χαρακτηριστικά της ελληνικής ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου. Το 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκεπτόμενος τους Φιλίππους, ιδρύει την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης και βαφτίζει την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Λυδία.
 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Κτισμένο δίπλα στο πάρκο και στο αριστερό άκρο του λιμανιού με την πρόσοψη στη θάλασσα, το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν αντικείμενα από πέτρα και πηλό της νεολιθικής περιόδου καθώς και της εποχής του χαλκού, όλα ευρήματα του συνοικισμού Ντικιλί Τας.
 ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Η ακρόπολη που βλέπουμε σήμερα, μήκους 65 μέτρων και πλάτους που κυμαίνεται από 17-60 μέτρα, είναι κατασκευή του 15ου αιώνα (1425). Ο εξωτερικός περίβολος της ενισχύεται από δύο τετράγωνους πύργους τοποθετημένους στις βόρειες γωνίες, έναν πολυγωνικό στο μέσο της ανατολικής πλευράς και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία.
 ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Το λιμάνι της Καβάλας έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ιδρύθηκε από τους Θάσιους στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα και κράτησε ανοιχτούς τους δρόμους με το Αιγαίο και τα παράλια της Μ. Ασίας. Κάπως έτσι έφτασε στην Καβάλα ο Απόστολος Παύλος κι άρχισε να διαδίδει το χριστιανισμό σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου