Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΦΥΣΗ & ΥΓΕΙΑ. Μας ενημερωνει ο βοτανολογος Νιωτης. Η ΕΛΑΙΑ.....

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:
 1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί το κυρίαρχο όφελος με την κατανάλωση χυμού ή ροφήμα
τος φύλλων ελιάς, λόγω του ενεργού συστατικού τους, την ελαιοευρωπαΐνη. Η αποτελεσματικότητα κατά πολλών παθογόνων, μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση των ιών της γρίπης, του έρπητα, μύκητες (υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων - Yeast Syndrome), βακτήρια (11 ειδών). Έχουν αναφερθεί θεαματικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση έντονων συμπτωμάτων του AIDS με χορήγηση φύλλων ελιάς.
 2. Αντιοξειδωτική δράση. Η αναστολή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί η ελαιοευρωπαΐνη των φύλλων ελιάς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία της «αντιοξειδωτικής» βιταμίνης Ε που υπάρχει σε αφθονία στα φύλλα ελιάς, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εν λόγω δράση.
 3. Αντιυπερτασική δράση. Από τη δεκαετία του 1950, υπάρχουν κλινικά δεδομένα για τη χρήση των φύλλων ελιάς στη θεραπεία της υπέρτασης, μέσω της αγγειοδιασταλτικής τους δράσης.
 4. Αναστολή συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Αυτή η ιδιότητα μετατρέπει τα φύλλα ελιάς, σε σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και την αποφυγή επικίνδυνων θρόμβων.
 5. Αύξηση ενεργητικότητας - Αντιμετώπιση χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση φύλλων ελιάς έχει αναφερθεί πολλάκις από ασθενείς, αλλά και από υγιή άτομα, ότι προσδίδει μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Αυτή η μεγαλύτερη ενεργητικότητα, δυνητικά μπορεί να αυξήσει την απόδοση στην εργασία, την επίδοση στον αθλητισμό. Επίσης, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά ταχείας ανάρρωσης από χρόνια κόπωση με τη συχνή και συστηματική κατανάλωση φύλλων ελιάς. Εν ολίγοις, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο του σύγχρονου και επιβαρημένου από το στρες ανθρώπου, στην ανάγκη για ευεξία και μακροζωία. Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, τον πλούτο των φύλλων ελιάς σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας τα σε πολύτιμο διατροφικό εργαλείο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αναλογία τους σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), είναι η ιδανική και υποδεικνύει τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Η παρουσία της βιταμίνης Ε, είναι διπλάσια και από αυτή που υπάρχει σε ανάλογη ποσότητα σησαμέλαιου (4,1 mg/100gr), καθιστώντας τα φύλλα ελιάς, σε τρόφιμο πλούσιο στην εν λόγω βιταμίνη. Όσον αφορά το σίδηρο, η παρουσία του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχη παρουσία δημητριακών πρωινού (8,2mg/100gr), που τόσο διαφημίζονται ως πλήρης και ποιοτική τροφή για το σύγχρονο άνθρωπο. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις διαιτητικές ίνες των φύλλων ελιάς. Οι διαιτητικές ίνες, βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο σε αφθονία, καθιστώντας το σε τρόφιμο που βοηθά στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

10 σχόλια:

  1. Eίναι ανεβασμένη η χοληστερίνη σας και προσπαθείτε να την κατεβάσετε; Πέρα από τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή την αποφυγή ζωικών λιπαρών και τη σωματική άσκηση, το αφέψημα από φύλλα ελιάς θα σας βοηθήσει να τη ρυθμίσετε. Bράζετε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά ένα φλιτζάνι νερό με 10 καλά πλυμένα φύλλα ελιάς. Για να είναι αποτελεσματική η κούρα, πρέπει να την ακολουθείτε επί 21 μέρες κάθε μήνα και να πίνετε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 φλιτζάνι μισή ώρα πριν από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χυμός από φύλλα ελιάς για βοήθεια της θεραπείας του καρκίνου

    Αυτή είναι η συνταγή του Δρ. Λαμπρόπουλου για να φτιάξετε χυμό από φύλλα ελιάς (αναδημοσίευση)

    1. Διαλέξτε ένα ελαιόδεντρο Μεσογειακού τύπου που δεν έχει ψεκαστεί με χημικά.

    2. Κόψτε το ανώτερο 30-40cm ενός κλαδιού.

    3. Διαλέξτε κυρίως τα φύλλα που είναι συνδεδεμένα με τον κύριο μίσχο και τα φρέσκα φύλλα από τα κλωνάρια των μικρότερων κλαδιών, όχι μεγαλύτερο από 3 cm το φύλλο.

    4. Ξεπλύνετε τα φύλλα (10 λεπτά μέσα στο νερό) πολύ καλά με άλας και λίγο ξύδι άσπρο.

    5. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ και μετά τον πολτό τον σουρώνουμε και βγάζουμε τον καθαρό χυμό των φύλλων της ελιάς (περισσότερα πιο κάτω).

    Σε περίπτωση που θα φτιάξετε επιπλέον ποσότητα χυμού:

    Α. Τοποθετήστε το στο ψυγείο. Να είστε σίγουροι ότι ο χυμός είναι εντελώς σφραγισμένος και δεν εισέρχεται καθόλου αέρας διαφορετικά θα γίνει οξείδωση στον χυμό και θα χάσει τις θεραπευτικές του αξίες, όχι περισσότερες από 2-3 ημέρες στο ψυγείο.

    Β. Ας μη χρησιμοποιείται αμέσως αφού βγει από το ψυγείο, καλύτερα να το αφήνετε μια ώρα περίπου για να μην είναι πολύ κρύο. Μπορεί να λαμβάνεται μονομιάς ή λίγο - λίγο σε διάστημα μιας ώρας.

    Γ. Αναταράσσουμε καλά το περιεχόμενο στη μπουκάλα και ο ασθενής πρέπει να το παίρνει καλύτερα λίγο πριν από το φαγητό (περίπου μισή ώρα) οπότε διεγείρει και την όρεξη. Μπορεί να λαμβάνεται και μετά το φαγητό αν τυχόν προκαλέσει ενοχλήσεις στον ασθενή όταν το πάρει πριν από το φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω πω πολυ μ αρεσουν οι ελιες αν ειναι και τσακιστες ακομα περισσοτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Εγω Σταυρουλα σας γραφω εσεις αποφασιζεται για την υγεια σας

      Διαγραφή
  5. γεια σας παιδια,θελω να ξερεται οτι εγω ειμαι με τους οικολογους ελλαδος και εχουμε καταστηματα οικολογικων πρωιοντων στην Αθηνα, και πισω απο τα λεγωμενα μου υπαρχουν και αλλα ατομα ,και οταν σας γραφω κατι ειναι περα για περα αληθες και σας λεω οτι ειμαι εγω 17 χρονια Νεωτερος με χαρτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σας γραφω και ενα τηλ. το δικο μου για να τα λεμε αν?εχεται κανενα προβλημα υγειας.6938449881. και το τηλ τον οικολογων στην αθηνα ειναι πανεπιστημιου 57-58 ομονοια 210.3210966 -210.3802161

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το λεω παιδια και το εννοω δεν ειναι παιχνιδι η υγεια μας σας λεω υπευθυνα και το ψωναζω ειμαι 17 χρονια νεοτερος με τα βοτανα και την καλη ζωη που κανω το ξερω ειναι δυσκολο να αλλαξεται ? αλλα οταν παθεται κατι? μετα θα ειναι αργα. σας γραφω το τηλ, μου για να ξερεται , ειμαι με τουσ οικολογους ελλαδος εχουμε καταστηματα βιολογικων πρωιοντων και πισω απο μενα υπαρχουν προσωπα αλλα για καλυτερη ενημεροτητα το τηλ ειναι 6938449881 και τα τηλ των οικοιλογων ελλαδος ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή