Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012. Η ώρα της κάλπης

Το σύνολο των κυλιόμενων μετρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κατά τα τελευταία 24ωρα καταδεικνύουν, ανάλογα με το δείγμα της μέτρησης, πως το ποσοστό των αναποφασίστων στο εκλογικό σώμα μπορεί να φθάνει και το 15%.
Πρόκειται
για μεγάλο ποσοστό στο οποίο, όπως ανιχνεύουν οι δημοσκόποι, συμπεριλαμβάνεται και μία ισχυρή μερίδα νέων ψηφοφόρων.
 Κατά τους ειδικούς, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν είναι δυνατόν να κατανεμηθούν στα κόμματα που κατά τεκμήριο εισέρχονται στη Βουλή, βάσει της μεθόδου της αναγωγής, διότι η συμπεριφορά τους σε αυτές τις εκλογές εκτιμάται πως είναι απροσδιόριστη. Το δεύτερο «μυστήριο» που κρύβει αυτή η εκλογική αναμέτρηση αφορά το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Χρυσή Αυγή. Ο προσδιορισμός στη βάση των δημοσκοπήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος όπως δηλώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεδομένου ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος αυτού δεν δηλώνουν στις μετρήσεις τις πραγματικές τους προθέσεις.
 Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως υποδηλώνουν μία συσπείρωση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα τις 10 τελευταίες ημέρες. Το τρίτο «μυστήριο» των εκλογών της 17ης Ιουνίου αφορά το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΚΕ. Αν κανείς ανατρέξει σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από όλες τις μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο «διπολισμός» ενδεχομένως να αγγίξει συνολικό ποσοστό πάνω από το 55% των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στην κάλπη.
 Την ίδια ώρα τα επιτελεία των δύο βασικών πρωταγωνιστών, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν την εντύπωση πως αντιμετωπίζουν την εκλογική αναμέτρηση εν είδει ντέρμπι και πως οι διαφορές που σημειώνονται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εντάσσονται στα πλαίσια του σταυριστικού λάθους, δηλαδή +/-2,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου