Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.Στάση πληρωμών στο χρέος Έξοδος από την Ευρωζώνη! Καταστροφή ή διέξοδος;

Δεν νομίζω ότι θα προσέθετα τίποτα περιγράφοντας απλώς την τραγωδία που βιώνει αυτήν την περίοδο ο τόπος και ο λαός. Επίσης, δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία αν επαναλάμβανα ότι και το νέο πακέτο
« PSI- ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ- ΝΕΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ», όχι μόνο δε θα δόσει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία αλλά και ότι θα επιτείνει το φαύλο κύκλο ύφεσης- υπερχρέωσης- εξαθλίωσης. Το ερώτημα με το οποίο αξίζει να καταπιαστούμε, έστω πολύ επιγραμματικά, είναι το εξής : Υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα απέναντι στην τρόϊκα και τα μνημόνια? Ή αυτές οι επιλογές, παρότι επώδυνες, συνιστούν μονόδρομο! Η θέση μου, προσωπική θέση, είναι σαφής και την επαναλαμβάνω μονότονα, παρότι αποσιωπάται αλλά και συκοφαντείται επιμελώς, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.
 Η ΤΡΟΙΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! Η Ελλάδα αυτήν την ώρα, αν θέλει να φύγει από την θηλιά τρόϊκας- μνημονίων, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, να φύγει από την ευρωζώνη και να ακολουθήσει μια νέα πορεία προοδευτικής, αναπτυξιακής , παραγωγικής ανασυγκρότησης με σοσιαλιστική προοπτική. Είναι προφανές, όσο και αν αποσιωπάται από όσους ρητορεύουν αντιμνημονιακώς, ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση της τρόϊκας χωρίς σκληρότατα μνημόνια. Η άρνηση , όμως, της χρηματοδότησης της τρόϊκας οδηγεί απευθείας στη στάση πληρωμών ( διακοπή αποπληρωμής) του χρέους και συνακόλουθα στην έξοδο από τη ευρωζώνη για τη συγκρότηση νέου εθνικού νομίσματος, αφού το τελευταίο δεν είναι μόνο αναγκαίο συμπλήρωμα της στάσης πληρωμών στο χρέος αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την χρηματοδοτική τόνωση της οικονομίας, η οποία υφίσταται ασφυξία. Ξέρω πολύ καλά ότι το ελληνικό κατεστημένο εμφανίζει τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα συνεπιφέρει «πτώχευση» με πρωτοβουλία του δανειζόμενου, και την συμπληρωματικά αναγκαία έξοδο από το ευρώ, ως επίγεια «κόλαση» για τη χώρα. Θεωρώ ότι η προπαγάνδα αυτή συνιστά μια ιδιοτελή τρομοκρατική καταστροφολογία.
 ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΝΑΣΕΣ Δεν ισχυρίζομαι ότι η πρόταση της διακοπής αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα συνεχιστεί επ΄αόριστον με τη μονομερή διαγραφή του, αν δεν επιτευχθεί με διαπραγματεύσεις η διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος, συνιστούν ένα εύκολο δρόμο. Κάθε άλλο! Όμως, παρά τις δυσκολίες το χρέος που έχει συσσωρευτεί δεν είναι μόνο άδικο αλλά και απολύτως μη βιώσιμο. Η χώρα δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα μπροστά αν δεν το αποτινάξει πλήρως από τις πλάτες της ή τουλάχιστον το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του. Όπως δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα μπρός η χώρα, μέσα σε ένα σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ, που ακυρώνει κάθε δυνατότητα να ασκηθεί από την Ελλάδα μια εθνικά ευέλικτη νομισματική πολιτική για την προστασία της οικονομίας. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε! Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τη σκληρή λιτότητα και τη δραστική μείωση, μέσω αυτής, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο φαύλος κύκλος ύφεσης-εξαθλίωσης θα ρημάξει κυριολεκτικά τη χώρα! Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται δύο μεγάλες ανάσες ,ως αφετηρία για να ασκήσει νέες πολιτικές προοδευτικής ανασυγκρότησης. Η μία ανάσα είναι η απαλλαγή από το χρέος και η άλλη η στοιχειώδης προστασία της οικονομίας με παράλληλη ρευστότητα, που μόνο το εθνικό νόμισμα μπορεί καταρχήν να επιφέρει!
 ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Κατανοώ πλήρως ότι αυτά τα μέτρα συνιστούν μια μεγάλη ρήξη και ότι για να επιτευχθούν προϋποθέτουν μια εξίσου μεγάλη προοδευτική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η ρήξη όμως αυτή, σε συνδυασμό με νέες προοδευτικές πολιτικές, είναι ότι το ρεαλιστικότερο μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Όσο για τις καταστροφές που θα προκύψουν από τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ, μάλλον οι τρομοκρατούντες αναφέρονται στις εφιαλτικές επιπτώσεις της εφαρμογής των μνημονίων. Μας λένε, για παράδειγμα, ότι σε περίπτωση «πτώχευσης», που θα επέλθει εξαιτίας της στάσης πληρωμών- εξόδου από το ευρώ, θα χαθούν οι καταθέσεις ή και θα εξαγορασθούν κοψοχρονιά περιουσιακά στοιχεία της χώρας απ΄ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, ενώ δεν θα υπάρχουν φάρμακα, καύσιμα κ.λ.π. Όλα αυτά τα εφιαλτικά, ήδη, περίπου, συμβαίνουν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης, που με μεγάλη πιθανότητα θα επέλθει εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Αντίθετα, αν η χώρα ακολουθήσει το δρόμο της στάσης πληρωμών (πτώχευση με πρωτοβουλία του δανειζόμενου) και εξόδου από το ευρώ, με μια κυβέρνηση Αριστεράς και ένα προοδευτικό πρόγραμμα, οι καταθέσεις θα διασωθούν και θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα, θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων που θα ανακόψει την εκροή τους από τη χώρα και θα ελέγξει την εισαγόμενη κερδοσκοπία, ενώ η τόνωση των εξαγωγών και του τουρισμού από την υποτίμηση του νέου νομίσματος θα διασφαλίσει το συνάλλαγμα, μαζί με τα αποθέματα σε ευρώ, από τη μετατροπή του νομίσματος, για τις απαραίτητες εισαγωγές. Αυτά τηλεγραφικά! Δεν ισχυρίζομαι ότι η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η έξοδος από την ευρωζώνη συνιστούν το φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Συναποτελούν, όμως, αναντικατάστατα εργαλεία χωρίς τα οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει η Ελλάδα μια νέα προσπάθεια που για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει ένα σύγχρονο βαθιά δημοκρατικό προοδευτικό και σοσιαλιστικό πρόσημο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου