Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Δεν θυμάται» ο Αμερικανός επιλοχίας

Ο Αμερικανός επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 16 Αφγανών χωρικών, «δεν θυμάται» τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται, δήλωσε χθες το βράδυ ο συνήγορός του Τζον Χένρι Μπράουν, αφού συναντήθηκε μαζί του στη φυλακή του Φορτ Λέβενγουερθ.

«Θυμάται την αρχή της βραδιάς και ό,τι ακολούθησε τα γεγονότα, αλλά δεν θυμάται τι συνέβη ανάμεσα στα δύο αυτά χρονικά σημεία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Τζον Χένρι Μπράουν.

Στις 11 Μαρτίου τη νύκτα, ο 38χρονος επιλοχίας έφυγε από τη βάση του στο Παντζουαγί, στην επαρχία Κανταχάρ, για να σκοτώσει 16 Αφγανούς σε δύο γειτονικά χωριά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και να κάψει τα πτώματα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη βάση του, όπου και παραδόθηκε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης, είναι πιθανόν να είχε καταναλώσει αλκοόλ και αυτό να έπαιξε κάποιον ρόλο στο δολοφονικό αμόκ. Σύμφωνα όμως με τον δικηγόρο του, δεν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

«Είπε ότι είχε πιει λίγες γουλιές από κάτι, αλλά ότι δεν ήπιε ολόκληρο ποτήρι», δήλωσε ο Τζον Χένρι Μπράουν, έπειτα από επτάωρη συνάντηση με τον πελάτη του.

Αφήνοντας να διαφανεί η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί νοσηρή διατάραξη πνευματικών λειτουργιών, διότι εάν αναγνωρισθεί στον κατηγορούμενο θα επισύρει ποινική ανευθυνότητα, αλλά θα επικαλεσθεί διατάραξη συνειδήσεως τη στιγμή των γεγονότων ως ελαφρυντικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ: «Σκέφτεται τους στρατιώτες που άφησε πίσω του και τις συνέπειες των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται από τους φίλους και τους συμπατριώτες του», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης του φοβάται για πράξεις αντιποίνων εναντίον τους.

Εντός των προσεχών ημερών θα απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες εναντίον του Ρόμπερτ Μπέιλς, σύμφωνα με αξιωματικό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ. Εάν καταδικασθεί, είναι πιθανόν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Σπάζοντας χθες το βράδυ τη σιωπή της, η σύζυγος του επιλοχία Κέριλιν Μπέιλς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Αφγανιστάν, ότι αγαπά πάρα πολύ τον σύζυγό της και ότι οι σκέψεις στρέφονται προς τις οικογένειες των θυμάτων: «Και εγώ η ίδια θέλω να μάθω τι συνέβη. Θέλω να μάθω πώς μπόρεσε να γίνει αυτό. Η οικογένειά μας δεν έχει άλλες πληροφορίες από αυτές που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Ότι έχει γίνει γνωστό δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που αγαπώ και θαυμάζω», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Λανς Ρόουζεν στο Σιατλ.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου