Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η καρδιά «σκοτώνει» εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως Η καρδιά «σκοτώνει» εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Είκοσι πέντε εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2025

Σε παγκόσμιο «δολοφόνο» συνεχίζουν να αναδεικνύονται καθημερινά οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια!

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε., Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ., Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Αθηνών «Ιπποκράτειο» κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης και ο τ. Πρόεδρος Δ.Σ., Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» κ. Βλάσιος Πυργάκης.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο. Οι κλινικές εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου είναι η χρόνια σταθερή στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό στεφανιαίο σύνδρομο, στο οποίο περιλαμβάνονται η ασταθής στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος θάνατος. Σταθερή στηθάγχη λέγεται η στηθάγχη (πόνος στο στήθος) όταν ο ασθενής πονάει στην κόπωση. Έχει βρεθεί πως το 50% των ασθενών με στεφανιαία νόσο εμφανίζουν ως πρώτη κλινική εκδήλωση την σταθερή στηθάγχη. Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στην Αμερική, το 90% των ασθενών με χρόνια σταθερή στηθάγχη θεραπεύονται μόνο με φάρμακα.

Αναφερόμενος στις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και τη θεραπευτική προσέγγισή τους, ο κ. Καλλικάζαρος τόνισε ότι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας. Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου το 33% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο ότι τα stent που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες αναστέλλουν επιτυχώς την επαναστένωση σε ποσοστά 5-10%, αλλά έχουν το πρόβλημα της όψιμης θρόμβωσης. Το ποσοστό της όψιμης θρόμβωσης (θρόμβωση μετά το πρώτο 6μηνο, η οποία έχει θνητότητα 40-50%) αυξάνεται κατά 0.5% κάθε έτος συγκριτικά με τα μεταλλικά stent. Για την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής χορηγούνται μακροχρόνια αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη).

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιούφης έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης, την απονεύρωση των νεφρών. Η μέθοδος αναπτύχθηκε με σκοπό το σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, και συνίσταται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με την διαδερμική εισαγωγή - με τοπική αναισθησία - ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.


www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου