Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τι τρώμε;...





  
   "Κόκκορας με μακαρόνια της 
         γιαγιάς Κρυσταλλίας"










Περιγραφή
Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η γιαγιά μου η Κρυσταλλία και μου είπε οτι την φτιαχνουμε πολύ στην Αχαΐα. Οταν στο κτήμα της, τότε που ηταν παιδάκι και είχαν πολλά κοκκόρια, η μάνα της έλεγε του πατέρα της να τα λιγοστεψουν γιατί το κοτέτσι πρέπει να έχει μόνο ενα κόκκορα!!! Έτσι οι υπόλοιποι κατέληγαν στη κατσαρόλα!


Τι χρειαζόμαστε:
* 1 κόκκορας σε κομμάτια
* 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
* 4 ώριμες ντομάτες (οι 2 περασμένες από τον τρίφτη και οι άλλες 2 κομμένες σε κύβους)
* λίγο λάδι
* λίγο κόκκινο κρασί
* αλάτι
* πιπέρι
* 2 φύλλα δάφνης
* κόκκους μαύρου πιπεριού
* 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5 ή 3


Πως το κάνουμε:
1. Βράζουμε τον κόκκορα και τον "ξαφρίζουμε". Δηλαδή αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται κατά το βρασμό.
2. Μετά από περίπου 15- 20 λεπτά χύνουμε το ζουμί και ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κομμένο σε κύβους κρεμμύδι και το λάδι και τσιγαρίζουμε καλά.
3. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το πιπέρι σε κόκκους, το αλάτι, τα φύλλα της δάφνης, τις ντομάτες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κάθε τόσο το τρυπάμε με ένα πιρούνι για να δούμε άν είναι έτοιμο. Στο τέλος αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει. (θα είναι αρκετά παχύρευστη)
4. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακρόνια. Μόλις ετοιμαστούν ανακατεύουμε λίγη απο τη σάλτσα με τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με τυρί και σερβίρουμε ζεστό.

Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ φτιάχνω το κόκκορα σε χύτρα (περίπου 3 τέταρτα) ωστέ να ειναι και γρήγορο το μαγείρεμα και να είναι μαλακός.
Στο τέλος τη σάλτσα τη πήζω και με λίγο κορν φλαουρ.
Το ζουμί δεν το πετάω αλλά το βάζω στο ψυγείο και φτιάχνω θρεπτικότατη σούπα.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αμυγδαλωτά με σοκολάτα

Περιγραφή
Ο συνδιασμός αμυγδάλου και σοκολάτας είναι τέλειος!

Τι χρειαζόμαστε:
* 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ασπρισμένα
* 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
* λίγες σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
* 5 κουταλιές ροδόνερο
* 250 γρ. κουβερτούρα

Πως το κάνουμε:

1. Βάζουμε τα αμύγδαλα μας μαζί με την ζάχαρη άχνη στο πολυμιξεράκι και αφού τα αλέσουμε πολύ καλά τα βάζουμε σε ένα μπολ.
2. Προσθέτουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το ροδόνερο και ζυμώνουμε.
3. Πλάθουμε μπαλίτσες στο μέγεθος κρόκου ενώ παράλληλα λιώνουμε τη κουβερτούρα μας σε μπεν μαρί.
4. Αφού λιώσει καλά η σοκολάτα μας, ρίχνουμε μέσα μία μία μπαλίτσα και με κουταλάκι φροντίζουμε να καλυφθεί ολόκληρη με σοκολάτα.
5. Βάζουμε τις έτοιμες μπαλίτσες σε πιατέλα και αφού στερεοποιηθεί η σοκολάτα (παίρνει 1/2 ώρα περίπου) τις βάζουμε σε χάρτινες φορμίτσες.

Λίγα μυστικά ακόμα
Το εκχύλισμα αμυγδάλου υπάρχει στο καρφούρ σε μπουκαλάκι (όπως και το εκχύλισμα βανίλιας). Το χρησιμοποιώ γιατί μυρίζει υπέροχα!

http://www.sintagespareas.gr/sintages



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου