Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Σόρος καλεί την Ευρωζώνη να προετοιμαστεί για χρεοκοπίες χωρών

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ύφεση, αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν υιοθετήσουν μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σόρος σε άρθρο του για το New York Review of Books και για το Reuters.com, αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής στην Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμαστούν για την πιθανότητα η Ελλάδα, η Πορτογαλία και ίσως η Ιρλανδία να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

Ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρει ότι η πολιτική του να βάζεις τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Ακόμα και αν μια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η πίεση για την μείωση των ελλειμμάτων θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε παρατεταμένη ύφεση. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες» τονίζει ο Σόρος.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για μια χρεοκοπία και μια έξοδο από την Ευρωζώνη για αυτές τις τρεις χώρες, ο Σόρος προτείνει 4 βασικά μέτρα:

- Οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευτούν για να αποφευχθεί το φαινόμενο του bank run στα πιο αδύναμα κράτη

- Κάποιες τράπεζες σε ασθενείς χώρες θα πρέπει να στηριχθούν για να διατηρήσουν την λειτουργία τους.

- Το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί κάτω από την επίβλεψη των ευρωπαίων.

- Τα κρατικά ομόλογα άλλων ελλειμματικών χωρών θα πρέπει να προστατευτούν.

«Όλα αυτά θα κοστίσουν λεφτά» γράφει ο 81χρονός hedge fund manager. Ο Σόρος αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με την δυνατότητα να δανείζει και να φορολογεί. Μια τέτοια κίνηση, αναφέρει ο Σόρος απαιτεί αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου