Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σοκ από τους μισθούς – μαμούθ των δημοτικών υπαλλήλων

Στοιχεία που προκαλούν οργή αλλά και πολλά ερωτηματικά προέκυψαν από τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ο αρμόδιος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, για τις μισθοδοτικές καταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθούν οι αμοιβές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με αυτά, οι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων είναι έως και πενταπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο αμοιβών όσων εργάζονται στο «στενό» δημόσιο τομέα.

Την ώρα που η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων υφίστανται περικοπές που φτάνουν στο 35% των ετήσιων αποδοχών τους, υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμα και σε υπερχρεωμένους δήμους, με αμοιβές που ξεπερνούν και αυτές του γενικού γραμματέα υπουργείου!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δημοτικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι οποίοι σε ποσοστό 65-70% λαμβάνουν το χρόνο περισσότερα από 19-20.000 ευρώ (που είναι ο μέσος όρος αποδοχών των συναδέλφων τους στο στενό δημόσιο τομέα).

Επίσης το 57% των δημοτικών υπαλλήλων τεχνολογικής εκπαίδευσης, αμείβεται με ποσά μεγαλύτερα των 17.800 ευρώ ετησίως.

Η έρευνα εντόπισε επίσης ότι εργαζόμενοι χαμηλών προσόντων στους δήμους, ξεπερνούν το ανώτατο όριο αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο 16 μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, είχε οριστεί στα 71.000 ευρώ και αφορά γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Σημειώνεται ότι στο αίτημα του Υπουργείου ανταποκρίθηκαν περίπου οι μισοί Δήμοι.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Ρόβλιας επεξεργάζεται σχέδιο που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δήμους δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, αλλά και περικοπές στις προκλητικές αποδοχές των υψηλόμισθων δημοτικών υπαλλήλων.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου