Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τι τρώμε;...





  
    "Κόκορας κρασάτος"









Αχ, αυτή η ελληνική κουζίνα. Αστείρευτη, πεντανόστιμη, χωρίς να χρειάζεται πολύπλοκα μπαχαρικά. Απλές, ξεκάθαρες γεύσεις. Το μυστικό βρίσκεται μόνο στα καλά υλικά και το σωστό μαγείρεμα. Δεν είναι τυχαίο που μετά τη μόδα της «gourmet» κουζίνας επιστρέψαμε και πάλι στο παραδοσιακό φαγητό.

ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
1 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή την ανάλογη ποσότητα κονκασέ
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόκορας κρασάτοςΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τμηματικά ροδίζετε τον κόκορα. Τα κομμάτια που ροδίσατε μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα. Στο ίδιο ελαιόλαδο σωτάρετε τα κρεμμύδια. Αφού σωταριστούν προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε πίσω στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια τον κόκορα, φέρτε τα μια βόλτα όλα μαζί και σβήστε με το κρασί. Αλατοπιπερώστε, προσθέστε λίγο νερό μέχρι σχεδόν να καλυφθεί το κοτόπουλο και «ξεχάστε» το σε χαμηλή θερμοκρασία. Μετά από τουλάχιστον μία ώρα προσθέστε την ντομάτα και συνεχίστε το σιγανό μαγείρεμα μέχρι το κρέας του κόκορα μαλακώσει.

Tip: -Αν δεν βρείτε κόκορα, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κοτόπουλο.
-Συνοδεύστε τον κόκορα με μακαρόνια χοντρά, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή πουρέ.
-Το κρασί που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, δεν είναι ανάγκη να είναι και από chateau, αλλά θα πρέπει να μην έχει ξινίσει και να μπορεί να το πιει κανείς μόνο του. Αν το κρασί δεν είναι καλό, όλα τα γευστικά μειονεκτήματά του θα πολλαπλασιαστούν στο φαγητό!!! Το τέλειο κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό αυτό είναι το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμά του.
-Ένα ξινόμαυρο, εξαιτίας του χαρακτηριστικού αρώματος της ντομάτας που το διακρίνει, ταιριάζει απόλυτα με αυτό το φαγητό.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυθεντική μους σοκολάτας των 15' με πτι- μπερ

Μους σοκολάτας με πτι- μπερ και φρούτα έτοιμη μόνο σε 15 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ
Χρόνος προετοιμασίας 15΄
αυθεντική μους σοκολάταςΓια 6 ατομικά μπώλ.
1 πακέτο ΠΤΙ-ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
5 αυγά
75g ζάχαρη(4 ½ κουταλιές της σούπας)
200g κουβερτούρα.
150g μαλακή μαργαρίνη αλατισμένη
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
150ml κονιάκ (3/4 της κούπας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη
2. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί
3. Μόλις φουσκώσουν τα αυγά συμπληρώνουμε, ανακατεύοντας αργά, τη σοκολάτα κι έπειτα τη λιωμένη μαργαρίνη.
4. Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να «στέκεται» και συμπληρώνουμε στο υπόλοιπο μίγμα με απαλές κινήσεις
5. Κάνουμε στρώσεις σε μπολάκια με μους και μπισκότο- το οποίο ραντίζουμε με κονιάκ, ή με γάλα ή λικέρ της αρεσκείας μας εναλλάξ βάζοντας πρώτα μούς
6. Γαρνίρουμε με σαντιγύ και φρέσκα φρούτα, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φρούτα και μέσα στη μούς
(Σαντιγύ φτιάχνουμε χτυπώντας 250ml κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και λίγη σκόνη βανίλια, μέχρι να «στέκεται»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου