Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ποιοι γλυτώνουν την εισφορά 300-500 ευρώ

Τα παράθυρα του νόμου.

Διέξοδο στα βαριά χαράτσια του μεσοπρόθεσμου αναζητούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και συμβασιούχοι με «μπλοκάκι» για να γλυτώσουν το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος που είναι από 300 έως 500 ευρώ και αυξάνει υπέρμετρα τις ήδη δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.

Από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, που ορίστηκε στα 300 ευρώ για τη χρήση του 2010 (θα πληρωθεί μετά τον Αύγουστο) και φτάνει ως 500 για τη χρήση του 2011 (πληρωμή το 2012) εξαιρούνται βάσει του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωρία με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου», αυτή η διάταξη ανοίγει από μόνη της άλλη μια χαραμάδα, ώστε να γλιτώσουν το χαράτσι περισσότεροι επαγγελματίες. Για παράδειγμα, ένας μικροεπαγγελματίας μπορεί να μεταφέρει την έδρα του (και όχι το μαγαζί του) σε κοντινή περιοχή με πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους και έτσι να εξαιρεθεί από τα χαράτσια των επόμενων ετών.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι σήμερα 62, 63 και 64 ετών με ατομική επιχείρηση, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν χιλιάδες έμποροι, και μικροεπαγγελματίες.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου